Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Hongarije

  

Hongaarse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Hongaarse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

 

Geschiedenis Hongaarse wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Hongarije gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de eerste wijngaarden plantten op de heuvels van Pannonia, het huidige Hongarije. De wijncultuur ontwikkelde zich verder tijdens de Middeleeuwen, toen de kloosters en adellijke families begonnen met het aanleggen van wijngaarden en het produceren van wijn.

In de 16e en 17e eeuw was Hongarije een belangrijk wijnproducerend land, vooral dankzij de invloed van de Habsburgse dynastie, die de wijnbouw in het land sterk bevorderde. In deze periode werden er verschillende wijngebieden opgericht, zoals Tokaj in het noordoosten van het land, dat bekend staat om zijn zoete dessertwijnen.

In de 19e eeuw leidde de phylloxera-plaag tot grote verliezen in de Hongaarse wijngaarden, maar na de herplanting van de wijngaarden met nieuwe druivenstokken herstelde de wijnbouw zich weer. In deze periode werden er ook verschillende wijncoöperaties opgericht, die hielpen bij het verbeteren van de kwaliteit van de Hongaarse wijnen.

Tijdens de Sovjetbezetting van Hongarije werden de wijngaarden genationaliseerd en werd de wijnproduktie gericht op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Na de val van het communisme in 1989 werd de wijnbouw in Hongarije geprivatiseerd en begon er een nieuwe periode van groei en ontwikkeling.

Vandaag de dag is Hongarije een belangrijke speler in de Europese wijnmarkt en staan Hongaarse wijnen bekend om hun karakteristieke smaak en hoge kwaliteit.

 

Volgense recente gegevens beslaat de totale oppervlakte van de wijngaarden in Hongarije ongeveer 70.000 hectare. Dit maakt Hongarije één van de middelgrote wijnproducerende landen in Europa.

De wijngaarden van Hongarije zijn verspreid over verschillende wijnregio's (22 in totaal), waaronder Tokaj, Eger, Villány, Pannonhalma, Szekszárd, Somló, Badacsony, Budafok en Balatonboglár. Deze wijnregio's zijn bekend om hun unieke terroir, druivenrassen en wijnstijlen en trekken jaarlijks vele wijnliefhebbers en toeristen aan.

 

 

Wijnregio's Hongaarse wijnen

Hongarije heeft 22 verschillende wijnregio's die elk hun eigen karakteristieke wijnen en druivensoorten hebben.

Hier zijn de belangrijkste wijnregio's in Hongarije:

 

Tokaj: dit is één van de bekendste wijnregio's van Hongarije en is vooral bekend om zijn witte -en zoete dessertwijnen. De regio ligt in het noordoosten van het land en is de thuisbasis van de Furmint druif, die gebruikt wordt om Tokaj wijnen te maken.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Tokaj wijnregio klik hier

 

Villány: dit is een van de zuidelijkste wijnregio's van Hongarije en staat bekend om zijn volle rode wijnen. De regio heeft een mediterraan klimaat en de belangrijkste druivenrassen zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Portugieser en Syrah.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Villány wijnregio klik hier

 

Eger: deze wijnregio ligt in het noorden van Hongarije en staat bekend om zijn rode wijnen, vooral de Egri Bikavér (Stierenbloed van Eger). De regio heeft een continentaal klimaat en de belangrijkste druivenrassen zijn Kékfrankos (Blaufränkisch), Pinot Noir en Kadarka.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Eger wijnregio klik hier

 

Szekszárd: deze wijnregio ligt in het zuiden van Hongarije, bekend om zijn volle rode wijnen. De belangrijkste druivenrassen zijn Kadarka, Bikavér, Kékfrankos, Merlot en Cabernet Franc.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Szeksárd wijnregio klik hier

 

Pannonhalma: de Pannonhalma wijnregio, ook bekend als de Pannonhalma-Apusok wijnregio, ligt in het noordwesten van Hongarije en is één van de 22 officieel erkende wijnregio's in het land.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Pannonhalma wijnregio klik hier

 

Somló: deze kleine wijnregio ligt in het westen van Hongarije, in de buurt van het Balatonmeer. De regio staat bekend om zijn minerale witte wijnen, die worden geproduceerd van de druivenrassen Juhfark en Furmint.

Voor meer info over wijnen uit Somló wijnregio klik hier

 

Buda: de Buda wijnregio is gelegen in het westen van Hongarije, in de provincie Pest, en omvat de heuvelachtige gebieden rond de stad Boedapest. Het is een kleinere wijnregio in vergelijking met sommige andere wijnbouwgebieden in Hongarije.

Voor meer info over wijnen uit Buda wijnregio klik hier

 

Badacsony: dit is een andere wijnregio in de buurt van het Balatonmeer en staat bekend om zijn frisse, aromatische witte wijnen, vooral gemaakt van de druivenrassen Olaszrizling, Furmint en Szürkebarát (Pinot Gris).

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Badacsony wijnregio klik hier

 

Etyek: deze wijnregio ligt in het westen van Hongarije, op slechts 20 kilometer van Boedapest en is bekend voor zijn mousserende -en witte wijnen alsook rode wijnen met de Pinot Noir druif. Deze nabijheid maakt het een populaire bestemming voor inwoners van de stad en toeristen die de hoofdstad bezoeken.

Voor meer info over wijnen en wijnhuizen uit Etyek wijnregio klik hier

 

Mór: is een wijnregio die zich bevindt in het westerlijke deel van Hongarije. Het is een kleinere wijnregio, maar staat bekend om zijn lange geschiedenis van wijnbouw en de productie van kwaliteitswijnen.

Voor meer info over wijnen uit Mór wijnregio klik hier

 

Balatonboglár: is zelf geen officiële wijnregio, maar ligt aan de zuidelijke oever van het Balatonmeer, dat grenst aan verschillende wijnregio's zoals Balatonfüred-Csopak, Badacsony en Somló.

 

Andere belangrijke wijnregio's zijn Budafok, Sopron, Kunság, Tolna, Pécs, Mátra,...

 

 

Belangrijke druivensoorten voor Hongaarse wijnen

Hongarije heeft een rijke geschiedenis van wijnbouw en produceert een breed scala aan druivensoorten voor zowel witte als rode wijnen. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Hongarije worden verbouwd:

 

Furmint: Dit is de belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van de beroemde Tokaj Aszú wijnen. Furmint geeft aromatische, complexe en goed gestructureerde witte wijnen met een hoge zuurgraad en een opvallend mineraliteit.

 

Kékfrankos (Blaufränkisch): Kékfrankos is een belangrijke rode druivensoort in Hongarije en wordt gebruikt om medium tot volle rode wijnen te produceren. De druif geeft wijnen met een diepe kleur, een fruitig aroma en een aangename zuurgraad.

 

Kadarka: Kadarka is een inheemse Hongaarse druivensoort die vooral wordt gebruikt in de regio Eger om de beroemde Egri Bikavér (Stierenbloed van Eger) te produceren. Kadarka geeft lichte tot middelzware rode wijnen met een kenmerkend aroma van rijp fruit en specerijen.

 

Hárslevelu: Deze witte druivensoort wordt veel gebruikt in Tokaj en geeft rijke, geurige wijnen met een hoog suikergehalte en een uitgesproken smaak van abrikozen en honing.

 

Olaszrizling (Welschriesling): Olaszrizling is een veel voorkomende witte druivensoort in Hongarije en wordt gebruikt om frisse, aromatische witte wijnen te produceren met een kenmerkend aroma van appel en citrusvruchten.

 

Pinot Noir : De druif gedijt zéér goed in Hongarije, zoals in de wijnregio's Pannonhalma, Eger, Villány en Somló. De Pinot Noir wordt gebruikt om zowel lichte, fruitige wijnen als meer complexe en krachtige wijnen te produceren. Kenmerkende aroma's van rood fruit zoals kersen en aardbeien, evenals subtiele tonen van kruiden en aarde.

Andere belangrijke druivensoorten voor Hongaarse wijnen zijn bijvoorbeeld Szürkebarát (Pinot Gris), Chardonnay, Cabernet Franc (top in Hongarije), Cabernet Sauvignon en Merlot.

 

 

Hongaarse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Hongarije aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Hongaarse wijnen?

Benieuwd naar Hongaarse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites