Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Griekenland

 

Griekse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u enkele interessante Griekse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

Griekse witte wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/witte-wijn/griekenland

Griekse rode wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/rode-wijn/griekenland-1

 

 

Geschiedenis Griekse wijnen 

De wijnbouw in Griekenland heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oudheid. In feite werd wijn in de Griekse cultuur beschouwd als een goddelijk geschenk en werd het vaak geassocieerd met de Griekse god Dionysus.

Tijdens de klassieke oudheid was wijnbouw een belangrijk onderdeel van de Griekse economie en cultuur. De Griekse filosoof Plato schreef bijvoorbeeld over de voordelen van matige wijnconsumptie, terwijl de historicus Herodotus meldde dat Griekenland bekend stond om zijn wijnexport.

Na de val van het Romeinse Rijk werd de Griekse wijnbouw echter minder belangrijk en raakte deze in verval. Pas in de jaren '60 van de 20e eeuw begon de wijnindustrie in Griekenland weer op te bloeien. Sindsdien heeft de Griekse wijnbouw een enorme opleving gekend en heeft het land nu veel gerenommeerde wijnregio's, waaronder de Peloponnesos, Kreta, Santorini en Macedonië.

Moderne Griekse wijnen variëren van lichte en fruitige witte wijnen tot volle rode wijnen, en zijn gebaseerd op een breed scala aan inheemse druivensoorten, waaronder Assyrtiko, Agiorgitiko, Kotsifali, Moschofilero en Xinomavro.

Kortom, de wijnbouw heeft in Griekenland een rijke geschiedenis en blijft vandaag de dag een belangrijk onderdeel van de cultuur en economie van het land.

 

Volgens recente gegevens heeft Griekenland ongeveer 110.000 hectare aan wijngaarden. Dit maakt Griekenland een middelgroot wijnproducerend land in vergelijking met andere wijnproducerende landen in de wereld.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel het totale wijngaardoppervlak misschien niet zo groot is, de Griekse wijnbouwsector een grote diversiteit aan inheemse druivensoorten heeft, wat de unieke en gevarieerde smaken van Griekse wijnen verklaart. Dit betekent dat Griekse wijnen niet alleen in eigen land populair zijn, maar ook wereldwijd steeds meer erkenning krijgen.

 

Wijnregio's Griekse wijnen

Er zijn verschillende belangrijke wijnregio's in Griekenland, elk met hun eigen unieke kenmerken en druivensoorten. Hieronder staan enkele van de belangrijkste wijnregio's van Griekenland:

 

Peloponnesos: Dit schiereiland in het zuiden van Griekenland heeft een lange wijnbouwtraditie en produceert een breed scala aan wijnen, waaronder de bekende Nemea rode wijn op basis van de Agiorgitiko druif.

 

Kreta: Het eiland Kreta in de Egeïsche Zee produceert al meer dan 4000 jaar wijn en is vooral bekend om zijn droge, witte wijnen gemaakt van de Vidiano en Assyrtiko druiven en voor de rode wijnen gemaakt van de Kotsifali, Liatiko en Mandilari druiven.

 

Santorini: Dit eiland in de Egeïsche Zee is beroemd om zijn witte wijnen op basis van de Assyrtiko druif, die groeit op vulkanische grond en bekend staat om zijn mineraliteit.

 

Macedonië: Deze regio in het noorden van Griekenland is bekend om zijn rode wijnen, vooral die gemaakt van de Xinomavro druif, die soms wordt vergeleken met de Nebbiolo druif uit Piemonte, Italië.

 

Andere belangrijke wijnregio's zijn onder meer de eilanden Samos en Rhodos, de regio Attica rond de hoofdstad Athene en de regio's Thessalië en Epirus in het noordwesten van het vasteland. In al deze regio's worden wijnen geproduceerd die worden gewaardeerd om hun unieke karakter en smaken.

 

Belangrijke druivensoorten Griekse wijnen

Griekenland heeft een grote verscheidenheid aan inheemse druivensoorten, waarvan sommige nergens anders ter wereld groeien. Hieronder staan enkele van de belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt in de Griekse wijnproductie:

 

Assyrtiko: Een witte druivensoort die voornamelijk groeit op de eilanden Kreta en Santorini en bekend staat om zijn hoge zuurgraad en minerale smaak.

 

Agiorgitiko: Een rode druivensoort uit de regio Nemea op het schiereiland Peloponnesos die bekend staat om zijn fruitige en kruidige smaak.

 

Xinomavro: Een rode druivensoort uit de regio Macedonië die soms wordt vergeleken met de Nebbiolo-druif uit Piemonte, Italië, en bekend staat om zijn tanninegehalte en rijpe fruittonen.

 

Moschofilero: Een witte druivensoort uit de regio Peloponnesos die vaak wordt gebruikt in de productie van aromatische, droge wijnen met een lichte roze tint.

 

Mavrodaphne: Een rode druivensoort die voornamelijk groeit op het schiereiland Peloponnesos en wordt gebruikt in de productie van zoete dessertwijnen.

 

Andere belangrijke druivensoorten zijn onder meer de witte druivensoorten Vidiano, Malagousia, Robola en Athiri en de rode druivensoorten Kotsifali, Mandilari en Limnio. Veel van deze druivensoorten zijn alleen te vinden in Griekenland en dragen bij aan de unieke smaken en aroma's van de Griekse wijnen.

 

 

Griekse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Griekenland aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Griekse wijnen?

Benieuwd naar Griekse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites