Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Mexico

 

Mexicaanse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u enkele zéér interessante Mexicaanse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

 

Geschiedenis Mexicaanse wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Mexico gaat terug tot de koloniale periode, toen Spaanse missionarissen de eerste wijnstokken plantten om miswijn te maken. In de 16e eeuw werden wijnstokken in het noorden van Mexico geïntroduceerd door Spaanse ontdekkingsreizigers, waaronder Hernán Cortés.

In de 19e eeuw begon de Mexicaanse wijnindustrie zich te ontwikkelen, voornamelijk in de noordelijke regio's van het land, zoals Baja California en Sonora. In 1857 werd de eerste commerciële wijnmakerij in Mexico opgericht in Baja California.

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw werd de Mexicaanse wijnindustrie getroffen door verschillende uitdagingen, waaronder droogte en de Mexicaanse revolutie. In de jaren '80 en '90 begon de industrie echter opnieuw te bloeien, vooral dankzij investeringen in moderne technologie en de ontwikkeling van nieuwe druivensoorten die geschikt zijn voor de Mexicaanse klimatologische omstandigheden.

Tegenwoordig produceert Mexico wijn in verschillende regio's in het hele land, waaronder Baja California, Sonora, Coahuila, Querétaro en Guanajuato. Mexicaanse wijnen hebben in de afgelopen jaren internationale erkenning gekregen vanwege hun unieke smaakprofielen en hoge kwaliteit.

 

Volgens de meest recente gegevens heeft Mexico ongeveer 35.000 hectare wijngaarden. Dit is relatief klein in vergelijking met andere wijnproduceerde landen, maar de Mexicaanse wijnindustrie groeit gestaag en heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt.

 

 

Wijnregio's Mexicaanse wijnen

Baja California wijnregio

Baja California is de belangrijkste wijnproducerende regio in Mexico en is gelegen in het noordwesten van het land. De regio is de thuisbasis van meer dan 70% van de Mexicaanse wijnproductie en heeft ongeveer 110 wijnhuizen. De wijngaarden in Baja California profiteren van het mediterrane klimaat en de nabijheid van de Stille Oceaan, wat resulteert in lange, warme dagen en koele nachten, wat gunstig is voor de rijping van de druiven.

De meest voorkomende druivensoorten in Baja California zijn Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Zinfandel, Nebbiolo, Chardonnay, Chenin Blanc, Colombard en Sauvignon Blanc. Bovendien zijn er ook enkele inheemse druivensoorten die alleen in Mexico worden geteeld, zoals de witte druivensoorten Palomino en Pedro Ximenez, en de rode druivensoorten Mission en Cinsault.

Baja California is verdeeld in drie wijnregio's: Valle de Guadalupe, San Antonio de las Minas en Valle de Ojos Negros. Valle de Guadalupe is de grootste en meest bekende wijnregio van Baja California en is de thuisbasis van veel van de meest gerenommeerde Mexicaanse wijnhuizen.

De regio staat bekend om zijn gevarieerde landschap van bergen, valleien en glooiende heuvels, evenals zijn gastronomische aanbod vanwege de nabijheid van de zee en de invloed van de Baja Med-keuken.

 

Naast Baja California zijn er nog verschillende andere belangrijke wijnregio's in Mexico, waaronder:

Sonora: deze noordwestelijke regio is de op twee na grootste wijnregio van Mexico en ligt langs de grens met de Verenigde Staten. De regio heeft een woestijnklimaat en produceert voornamelijk rode wijnen van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Tempranillo.

 

Aguascalientes: deze centraal gelegen regio heeft een semi-aride klimaat en produceert voornamelijk witte wijnen van druivensoorten zoals Chardonnay en Chenin Blanc.

 

Guanajuato: deze centraal gelegen regio heeft een gematigd klimaat en produceert voornamelijk witte wijnen van druivensoorten zoals Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 

In de afgelopen jaren hebben verschillende andere regio's in Mexico, zoals Zacatecas en Durango, ook in toenemende mate de aandacht gekregen vanwege hun potentieel als wijnproducerende regio's.

 

 

Druivensoorten Mexicaanse wijnen

Er zijn verschillende druivensoorten die worden verbouwd in de Mexicaanse wijnbouw, zowel in Baja California als in andere wijnregio's. Enkele van de belangrijkste druivensoorten in Mexico zijn:

 

Cabernet Sauvignon: dit is een van de meest populaire druivensoorten in Mexico en wordt verbouwd in verschillende wijnregio's. Deze druif gedijt goed in de warme en droge omstandigheden van veel Mexicaanse wijnregio's, en wordt gebruikt om zowel rode blends als single varietal wijnen te produceren.

 

Tempranillo: deze druivensoort is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en is in de afgelopen jaren populair geworden in Mexico. Tempranillo gedijt goed in de warme en droge omstandigheden van de Mexicaanse wijnregio's en wordt gebruikt om zowel rode blends als single varietal wijnen te produceren.

 

Nebbiolo: deze druivensoort is afkomstig uit Italië en wordt vaak aangeplant in Baja California. Nebbiolo gedijt goed in de warme en droge omstandigheden van de regio en wordt gebruikt om zowel rode blends als single varietal wijnen te produceren.

 

Chardonnay: dit is een populaire witte druivensoort in Mexico en wordt gebruikt om zowel blends als single varietal wijnen te produceren. Chardonnay gedijt goed in de gematigde klimaten van sommige Mexicaanse wijnregio's.

 

Sauvignon Blanc: dit is een andere populaire witte druivensoort in Mexico en wordt gebruikt om zowel blends als single varietal wijnen te produceren. Sauvignon Blanc gedijt goed in de koelere klimaten van sommige Mexicaanse wijnregio's.

 

Zinfandel : is vooral populair in de wijnregio's van Baja California, zoals Valle de Guadalupe. Zinfandel gedijt goed in de warme en droge omstandigheden van deze regio en wordt gebruikt om zowel rode blends als single varietal wijnen te produceren. In sommige gevallen worden Mexicaanse Zinfandel wijnen vergeleken met de Zinfandels uit Californië, waar de druivensoort erg populair is en een belangrijk onderdeel vormt van de wijnindustrie. De Mexicaanse Zinfandel wijnen hebben vaak hun eigen karakteristieke smaken en aroma's, die worden beïnvloed door de unieke terroir en klimatologische omstandigheden van Mexico.

 

Naast deze druivensoorten worden in Mexico ook andere druivensoorten verbouwd zoals Merlot, Petite Sirah, Syrah, Cabernet Franc, Malbec, Chenin Blanc, Colombard en Viognier en meer...

 

 

Mexicaanse wijnen van Wijnhuis La Cetto

La Cetto is één van de grootste en meest gerenommeerde wijnhuizen in Mexico en is gevestigd in Valle de Guadalupe in Baja California. Het werd opgericht in 1928 door de Italiaanse immigrant Don Angelo Cetto en is vandaag de dag nog steeds eigendom van en wordt gerund door de La Cetto familie.

La Cetto heeft ongeveer 1.300 hectare wijngaarden in Baja California en produceert jaarlijks meer dan 2 miljoen flessen wijn. Het wijnhuis is gespecialiseerd in het maken van premium wijnen van druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Zinfandel, Nebbiolo, Chardonnay, Viognier en Chenin Blanc.

La Cetto heeft in de loop der jaren verschillende onderscheidingen ontvangen voor de kwaliteit van zijn wijnen en wordt beschouwd als één van de pioniers van de Mexicaanse wijnindustrie. Het wijnhuis heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het promoten van Mexicaanse wijnen in het buitenland en heeft wijnen geëxporteerd naar meer dan 30 landen over de hele wereld.

 

 

Mexicaanse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Mexico aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Mexicaanse wijnen?

Benieuwd naar Mexicaanse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites