Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Slovenië

 

Sloveense wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een paar interessante Sloveense wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

Sloveense witte wijn: www.vinfoli.be/catalogus/witte-wijn/slovenie-1/wayward-cardinal-stajerska-chardonnay-pinot-grigio.html

Sloveense rode wijn: www.vinfoli.be/catalogus/rode-wijn/slovenie

Sloveense oranje wijn: www.vinfoli.be/catalogus/oranje-wijn/heaps-good-wine-stajerska-skin-contact-oranje-wijn-1.html

 

 

Geschiedenis Sloveense wijnen

Slovenië heeft een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de tijd van de Kelten en de Illyriërs, die in het gebied woonden voordat de Romeinen arriveerden. De Romeinen hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijnbouw in Slovenië en introduceerden nieuwe technieken en druivensoorten.

Tijdens de middeleeuwen werd de wijnbouw verder ontwikkeld door de kloosters en adellijke families, die de beste wijnstokken en technieken uit Italië en Frankrijk importeerden.

In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Slovenië sterk beïnvloed door de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, die investeerde in de ontwikkeling van de wijnbouw en de oprichting van wijnbouwscholen en onderzoeksinstellingen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijnbouw genationaliseerd en georganiseerd onder het staatsbedrijf "Vinska Klet", wat de ontwikkeling van de wijnbouw in Slovenië vertraagde.

 

Na de onafhankelijkheid van Slovenië in 1991 werden echter veel kleine wijnproducenten opgericht en begon de wijnbouw zich te herstellen. Vandaag de dag heeft Slovenië een bloeiende wijnindustrie met meer dan 28.000 wijnboeren en meer dan 50.000 hectare wijngaarden, voornamelijk in de regio's Primorska, Posavje en Podravje.

 

 

Wijnregio's Sloveense wijnen

Er zijn drie belangrijke wijnregio's in Slovenië: Primorska, Podravje en Posavje.

 

Primorska: Dit is de grootste en meest bekende wijnregio van Slovenië en omvat de subregio's Brda, Vipava Valley en Karst. Het gebied ligt aan de grens met Italië en heeft een mediterraan klimaat. De regio is vooral bekend om zijn witte wijnen, zoals Rebula, Malvasia, Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar produceert ook rode wijnen, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Barbera.

 

Podravje: Dit is de op een na grootste wijnregio van Slovenië en omvat de subregio's Štajerska Slovenija en Prekmurje. Het gebied ligt in het noordoosten van Slovenië en heeft een continentaal klimaat. De regio is bekend om zijn witte wijnen, zoals Riesling, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc en Chardonnay, maar produceert ook rode wijnen, zoals Pinot Noir en Blaufränkisch.

 

Posavje: Dit is de kleinste wijnregio van Slovenië en omvat de subregio's Dolenjska en Bela Krajina. Het gebied ligt in het zuidoosten van Slovenië en heeft een continentaal klimaat. De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen, zoals Cvi?ek, een traditionele mix van rode en witte druiven, en Blaufränkisch.

 

 

Belangrijke druivensoorten Sloveense wijnen

Er zijn veel verschillende druivensoorten die in Slovenië worden verbouwd, maar hier zijn enkele van de belangrijkste:

 

Rebula: een witte druif die voornamelijk in de Primorska-regio wordt verbouwd en wordt gebruikt om droge witte wijnen te maken. Het heeft een uitgesproken smaak en wordt vaak vergeleken met de Italiaanse druif Ribolla Gialla.

 

Malvasia: een witte druif die voornamelijk in de Primorska-regio wordt verbouwd en wordt gebruikt om droge witte wijnen te maken. Het heeft een fruitige en bloemige smaak en wordt vaak vergeleken met de Italiaanse druif Malvasia.

 

Chardonnay: een witte druif die over de hele wereld wordt verbouwd en ook in Slovenië voorkomt. Het wordt gebruikt om zowel droge als mousserende wijnen te maken en heeft een rijke en boterachtige smaak.

 

Pinot Noir: een rode druif die voornamelijk in de Podravje-regio wordt verbouwd en wordt gebruikt om lichtere rode wijnen te maken. Het heeft een fruitige smaak en een lichte body.

 

Blaufränkisch: een rode druif die voornamelijk in de Podravje-regio wordt verbouwd en wordt gebruikt om volle, robuuste rode wijnen te maken. Het heeft een donkere kleur en een smaak die doet denken aan kersen en bessen.

 

Cvi?ek: een traditionele mix van verschillende rode en witte druiven die voornamelijk in de Posavje-regio wordt verbouwd en wordt gebruikt om lichtere, frisse rode wijnen te maken. Het is een unieke stijl van wijn die alleen in Slovenië wordt geproduceerd.

 

 

Sloveense wijnen kopen?

VinFoli biedt u een paar interessante topwijnen uit Slovenië aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Sloveense wijnen?

Benieuwd naar Sloveense wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites