Retourrecht van 14 dagen

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is een rode druivensoort die wereldwijd bekend is vanwege de productie van hoogwaardige rode wijnen. De oorsprong van de Cabernet Sauvignon druif is het onderwerp van enige discussie en speculatie, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de druif zijn oorsprong heeft in de Bordeaux wijnregio in Frankrijk.

De Cabernet Sauvignon druif is het resultaat van een natuurlijke kruising tussen de druivensoorten Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Deze kruising vond hoogstwaarschijnlijk plaats in de 17e eeuw. De druif gedijt goed in gematigde klimaten en heeft zich sindsdien verspreid naar verschillende wijnbouwregio's over de hele wereld.

Tegenwoordig wordt Cabernet Sauvignon verbouwd in veel wijnproducerende landen, waaronder Frankrijk, de Verenigde Staten (met name in Californië), Australië, Chili, Zuid-Afrika en vele andere. De druif staat bekend om zijn dikke schil, die veel kleur en tannines aan de wijn toevoegt, evenals zijn karakteristieke aroma's van zwarte bessen, cassis en soms groene paprika.

 

 

Wat zijn de kenmerken van Cabernet Sauvignon wijnen

Cabernet Sauvignon is een druivensoort die bekend staat om zijn kenmerkende eigenschappen, zowel in de wijngaard als in de resulterende wijnen. Deze druiven hebben een dikke schil, wat bijdraagt aan de kleur en tanninestructuur van de resulterende wijn.

 

De druiven rijpen relatief laat in het seizoen, waardoor ze goed gedijen in warmere klimaten met een lang groeiseizoen. De wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon hebben over het algemeen een diepe, donkere kleur, variërend van robijnrood tot bijna zwart.

 

Cabernet Sauvignon wijnen hebben vaak een hoog tanninegehalte, wat zorgt voor structuur en levensduur in de wijn. Tannines kunnen een wat drogend gevoel in de mond geven. Typerende aroma's en smaken zijn onder andere zwarte bessen, cassis, zwarte kersen, soms groene paprika, ceder, tabak en soms munt.

 

Vanwege de stevige tannines en structuur hebben veel Cabernet Sauvignon wijnen een uitstekend ouderingspotentieel. Ze kunnen zich in de loop van de tijd ontwikkelen en complexiteit en zachtheid krijgen. Veel producenten kiezen ervoor om Cabernet Sauvignon wijnen in eikenhouten vaten te laten rijpen, wat extra smaakdimensies toevoegt, zoals vanille en kruidigheid.

 

Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Bordeaux wijnregio in Frankrijk, gedijt Cabernet Sauvignon goed in verschillende klimaten over de hele wereld, van koelere regio's tot warmere wijngebieden. Het is belangrijk op te merken dat de uiteindelijke kenmerken van een Cabernet Sauvignon wijn sterk kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals het klimaat, de bodemgesteldheid, de vinificatiemethoden en de wijnmakerstechnieken.

 

 

Wat is de kleur van de Cabernet Sauvignon druif?

De Cabernet Sauvignon druif heeft een diepblauwe tot zwarte kleur. Deze kleur is te wijten aan de dikke schil van de druif, die veel kleurpigmenten bevat, zoals anthocyanen. Wanneer de druiven rijp zijn en geoogst worden, dragen deze kleurpigmenten bij aan de intense robijnrode tot bijna zwarte kleur van de resulterende wijn.

De kleur van de druif zelf is niet altijd volledig zwart; soms kan het meer een donkerpaarse tint hebben. Het is echter de combinatie van de kleur van het sap en de schil die resulteert in de diepe kleur die kenmerkend is voor Cabernet Sauvignon wijnen. Deze diepe kleur draagt bij aan de visuele aantrekkingskracht van de wijn en is één van de vele kenmerken die bijdragen aan de algehele waardering van Cabernet Sauvignon als druivenras.

 

 

Welke gerechten met een glaasje Cabernet Sauvignon?

Cabernet Sauvignon wijnen hebben over het algemeen een stevige structuur, rijke smaken en een hoog tanninegehalte. Hierdoor passen ze goed bij krachtige en smaakvolle gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die goed samengaan met Cabernet Sauvignon:

 

Rood vlees: Cabernet Sauvignon komt vaak tot zijn recht bij gegrild rood vlees, zoals steak, lamsvlees, en hamburgers. De tannines in de wijn helpen om de rijkdom van het vlees in evenwicht te brengen.

 

Wild: Krachtige wildgerechten, zoals hert of wild zwijn, passen goed bij de intensiteit van Cabernet Sauvignon wijnen. De wijn kan de smaken van het wild aanvullen en de stevige tannines helpen de sappigheid van het vlees te benadrukken.

 

Gerechten met kruiden en specerijen: Cabernet Sauvignon kan goed samengaan met gerechten die kruidig en hartig zijn. Denk aan gerechten met rozemarijn, tijm, knoflook en peper.

 

Harde kazen: Kies voor krachtige, volle kazen zoals cheddar, gruyère of blauwe kazen om te combineren met Cabernet Sauvignon. De wijn kan het vetgehalte van de kaas compenseren.

 

Barbecue: Cabernet Sauvignon is een uitstekende keuze bij barbecuegerechten, vooral bij gegrilde steaks, ribs of andere geroosterde vleesgerechten. De rokerige en kruidige smaken van de barbecue passen goed bij de wijn.

 

Gerechten met paddenstoelen: De aardse tonen in Cabernet Sauvignon passen goed bij gerechten met paddenstoelen, zoals risotto met paddenstoelen of gegrilde portobello's.

 

Donkere chocolade: Voor het dessert kan een donkere chocoladedessert goed samengaan met een rijke Cabernet Sauvignon. Probeer bijvoorbeeld een chocoladetaart of chocolademousse.

 

Het belangrijkste is om te experimenteren en te ontdekken welke combinaties je persoonlijke smaakpapillen het meest aanspreken. Elk Cabernet Sauvignon wijn kan enigszins verschillen, dus het kan leuk zijn om te experimenteren met verschillende stijlen en producenten om de perfecte combinatie te vinden.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites