Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Spanje

   

Spaanse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Spaanse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

Geschiedenis Spaanse wijnen

De geschiedenis van Spaanse wijn gaat terug tot de tijd van de Feniciërs, die de wijncultuur naar Spanje brachten in de 11e eeuw voor Christus. Later hebben ook de Grieken, Romeinen en de Moren invloed gehad op de ontwikkeling van de Spaanse wijnindustrie.
In de Middeleeuwen speelde de katholieke kerk een belangrijke rol bij de productie van wijn in Spanje. Monniken en kloosterordes waren verantwoordelijk voor de aanplant van wijngaarden en de ontwikkeling van nieuwe wijnsoorten. Ook was de kerk de grootste afnemer van wijn in Spanje.
Tijdens de 19e eeuw werden er grote veranderingen doorgevoerd in de Spaanse wijnindustrie. De phylloxera plaag die Europa teisterde, vernietigde de meeste wijngaarden in Spanje. Als gevolg hiervan werden er nieuwe wijngaarden aangeplant en werden er nieuwe technieken en methoden ontwikkeld om de kwaliteit van de wijn te verbeteren.
In de jaren '80 van de 20e eeuw begon Spanje zich meer te richten op de export van wijn. Hierdoor werd er geïnvesteerd in moderne wijnbouwtechnieken en werden er nieuwe druivenrassen geïntroduceerd. Tegenwoordig is Spanje een van de grootste wijnproducenten ter wereld en staat het land bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige wijnen zoals Rioja, Ribera del Duero en Priorat.
Volgens recente gegevens van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) heeft Spanje een totaal van 953.168 hectare aan wijngaarden. Spaanse wijnen staan bekend om hun kwaliteit en diversiteit, met vele verschillende druivensoorten en wijnregio's die allemaal hun eigen unieke karakter hebben.
 

Spaanse wijnregio's

Spanje heeft talrijke wijnregio's, elk met hun eigen druivenrassen, productiemethoden en smaken. Hier zijn enkele van de belangrijkste wijnregio's uit Spanje:

 

1. Wijnen uit Galicië

Galicië is een autonome regio in het noordwesten van Spanje, gelegen aan de Atlantische oceaan, en staat bekend om zijn wijnbouw. De grootste wijnstreek in Galicië is Rias Baixas, daar is ongeveer 99% aangeplant met de Albariño-druif. Die Albariño-druif staat bekend om zijn frisheid, zuren en aroma's van steenvruchten en citrus. De wijnen uit deze regio hebben doorgaans een hoge zuurgraad en een laag alcoholpercentage.
Vanwege de natte omstandigheden en de nabijheid van de zee is de wijnbouw in Galicië arbeidsintensief. De wijngaarden worden meestal op pergola's geteeld om de druiven te beschermen tegen de vochtigheid en de zeebries. De wijnen uit Rías Baixas zijn over het algemeen jong, fruitig en verfrissend en worden vaak geserveerd als aperitief of bij zeevruchten.
Andere wijngebieden in Galicië zijn Ribeira Sacra, Ribeiro, Valdeorras en Monterrei. Elke regio heeft zijn eigen kenmerken en druivensoorten, die resulteren in verschillende stijlen van Galicische wijn. De totale oppervlakte wijngaarden in Galicië bedraagt om en bij de 20.100 hectare.
 

2. Wijnen uit Castilië - Leon

Castilla y Léon ligt in het noordwesten van Spanje en is een van de belangrijkste wijnregio's in het land. Er is een lange geschiedenis in de winproductie, teruggaand tot de tijd van de Romeinen. Castillië en Léon staat bekend om het produceren van enkele zeer fijne Spaanse wijnen waaronder rode wijn van de Tempranillo druif en witte wijn van de Verdejo druif. Dit zijn de 3 belangrijkste subregio's in Castillië en Léon: 

 

        Deze regio is gekend voor de productie van kwaliteitswijn gemaakt van de Tempranillo druif. Deze wijnen zijn vol, rijk van smaak en complex. De 23.353 hectare aan wijngaarden in Ribera del Duero zijn gelegen op grote  hoogtes waar een uniek microklimaat heerst, ideaal voor de druivengroei. Door intensief snoei- en uitdunningswerk wordt de opbrengst van de wijngaard laag gehouden wat ten goede komt aan de kwaliteit van de druif.

 

        Rueda is met zijn 6.649 hectare aan wijngaarden een kleinere regio en ligt centraal in Castilla y Léon. Rueda is vooral gekend voor witte wijnen gemaakt van de Verdejo druif. Deze frisse, zurige wijnen zijn kruidig met citrusaroma's.

 

        Er zijn maar weinig wijngebieden die de laatste decennia zoveel aan populariteit hebben gewonnen als Toro. Toro ligt zuidelijker en is welbekend voor de productie van volle rode wijnen gemaakt van de Tinta de Toro druif, een lokale variant van de Tempranillo druif. Er zijn 5.600 hectare aan wijngaarden. 

 

3. Wijnen uit Rioja

Rioja is het meest prestigieuze wijngebied in Spanje. Gelegen aan de oevers van de Ebro liggen ruim 65.000 hectare aan wijngaarden. We vinden er in het noorden Rioja Alavesa, in het noordwesten Rioja Alta en in het oosten Rioja Baja. Rioja Baja ligt minder hoog dan de andere 2 deelgebieden en het klimaat is hier ook relatief droger en warmer. Mede door de aanwezigheid van de rivier heerst er een vochtig en continentaal klimaat. Er bestaan zowel rode, witte als rosé Rioja's maar rode Rioja heeft met 90% toch de overgrote meerderheid in de productie. De Tempranillo is de meest gebruikte blauwe druif (ongeveer 80%), Garnacha volgt op de 2e plaats. Bij de witte druiven is de Viura populair. Vanwege de hoge kwaliteit van de wijn was dit het eerste wijngebied dat sinds 1993 de hoogste Spaanse classificatie, Denominacion de Origen Calificada mag voeren.  

 

4. Wijnen uit Navarra

Navarra is een regio in Noord Spanje met 17.900 hectare aan wijngaarden. Het heeft een lange geschiedenis in wijnproductie. Het klimaat is er zeer divers met invloeden van de Atlantische oceaan, de Pyreneëen en de Mediterraanse zee. Dit maakt dat er veel mogelijkheden zijn voor de wijnproductie, gaande van lichte en frisse witte wijnen tot volle, rode wijnen. De meest geteelde druiven zijn Tempranillo, Garnacha en Graciano voor de rode wijnen en Viura en Chardonnay voor de witte wijnen. Er worden echter ook andere, internationale druivensoorten geteeld in de regio zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. In Navarra onderscheiden we 4 hoofdregio's namelijk Baja Montaña, Ribera Alta, Ribera Baja en Tierra Estella. Elke regio heeft zijn eigen, uniek klimaat, grondsoort en druivenrassen. 

 
5. Wijnen uit Aragon
 

 

6. Wijnen uit Catalonië

 

 

7. Wijnen uit Castilië - La Mancha

 

8. Wijnen uit Valencia

 

 

9. Wijnen uit Tenerife

 

Tenerife is een Spaanse wijnregio met kwaliteitslabel DOP Islas Canarias en heeft ongeveer 5.000 hectare aan wijngaarden.

De wijngaarden op Tenerife behoren tot de hoogst gelegen wijngaarden van Europa, met sommige wijngaarden die zich uitstrekken tot wel 1650 meter boven zeeniveau.

 

Klik hier voor meer info over wijnen uit Tererife

 

  

10. Wijnen uit Andalusië

 

 

 

Spaanse wijn kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Spanje aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Spaanse wijnen?

Benieuwd naar Spaanse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites