Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Oostenrijk

 

Oostenrijkse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Oostenrijkse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

Oostenrijkse witte wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/witte-wijn/oostenrijk

Oostenrijkse rode wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/rode-wijn/oostenrijk-1 

Oostenrijkse rosé wijn: www.vinfoli.be/catalogus/rosC3A9-wijn/oostenrijk-4 

Oostenrijkse eiswein & dessert wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/dessert-wijn-icewine/oostenrijk-2

 

 

Geschiedenis Oostenrijkse wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden langs de Donau werden aangeplant. In de Middeleeuwen werd wijn een belangrijk exportproduct voor Oostenrijk, en de Habsburgers stimuleerden de ontwikkeling van de wijnbouw in de 18e en 19e eeuw.

In de 20e eeuw kreeg de Oostenrijkse wijnbouw te maken met verschillende uitdagingen, waaronder de opkomst van goedkope wijnen uit andere landen en een schandaal in de jaren '80 waarbij enkele producenten methanol aan hun wijn hadden toegevoegd. Dit leidde tot een aanzienlijke terugval in de reputatie van de Oostenrijkse wijnbouw.

Sindsdien heeft de Oostenrijkse wijnbouw zich echter sterk hersteld, met een hernieuwde focus op kwaliteit en duurzaamheid. Vandaag de dag zijn de belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk te vinden in Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wien, waarbij de Grüner Veltliner druif een belangrijke rol speelt als de meest aangeplante druivensoort van het land. Oostenrijkse wijnen worden tegenwoordig internationaal gewaardeerd om hun elegantie, complexiteit en zuiverheid.

Volgens de laatste cijfers van het Oostenrijkse ministerie van Landbouw, Regio's en Toerisme heeft Oostenrijk momenteel ongeveer 46.000 hectare wijngaarden. Dit is een relatief klein gebied in vergelijking met andere wijnproducerende landen, maar Oostenrijk staat bekend om zijn hoge kwaliteit en unieke variëteiten.

Ongeveer tweederde van de wijngaarden van Oostenrijk bevindt zich in het oostelijke deel van het land, in de regio's Niederösterreich, Burgenland en Wien. De rest van de wijngaarden is verspreid over de andere regio's van het land, waaronder Steiermark, waar vooral witte wijnen worden geproduceerd, en Kärnten en Salzburg, waar het accent vooral ligt op de productie van mousserende wijnen.

 

 

Wijnregio's Oostenrijkse wijnen

De belangrijkste wijnregio's in Oostenrijk zijn:

 

Niederösterreich - Dit is de grootste wijnregio van Oostenrijk en omvat de subregio's Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel. Hier worden vooral witte wijnen geproduceerd, met Grüner Veltliner als de meest aangeplante druivensoort.

 

Burgenland - Deze regio ligt in het oosten van Oostenrijk, grenzend aan Hongarije, en omvat de subregio's Neusiedlersee, Leithaberg en Eisenberg. Hier worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd, met Zweigelt, Blaufränkisch, Pinot Noir en Chardonnay als belangrijke druivensoorten.

 

Steiermark - Deze regio ligt in het zuidoosten van Oostenrijk, grenzend aan Slovenië, en staat bekend om zijn witte wijnen, met name Sauvignon Blanc en Morillon (de lokale naam voor Chardonnay). Hier worden ook enkele mousserende wijnen geproduceerd.

 

Wien - Hoewel het een kleine wijnregio is, is Wien uniek omdat het de enige wijnregio ter wereld is die volledig binnen de grenzen van een stad ligt. Hier worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, met Grüner Veltliner als belangrijkste druivensoort.

 

Andere kleinere wijnregio's in Oostenrijk zijn Kärnten, Oberösterreich, Salzburg, Tirol en Vorarlberg.

 

 

Belangrijke druivensoorten Oostenrijkse wijnen

Er zijn verschillende druivensoorten die in Oostenrijk worden geteeld, maar de belangrijkste zijn:

 

Grüner Veltliner - Dit is veruit de meest aangeplante druivensoort in Oostenrijk en staat bekend om zijn hoge zuurgraad, fruitige aroma's en licht peperige smaak. Het is vooral populair in Niederösterreich en wordt vaak gebruikt om droge, minerale witte wijnen te produceren.

 

Zweigelt - Dit is een kruising tussen de druivensoorten Blaufränkisch en St. Laurent en is de meest aangeplante rode druivensoort in Oostenrijk. Het staat bekend om zijn fruitige aroma's van kersen en bessen en zijn soepele, zachte tannines.

 

Blaufränkisch - Dit is een rode druivensoort die vooral wordt geteeld in Burgenland en staat bekend om zijn diepe, donkere kleur en aroma's van donker fruit, kruiden en chocolade.

 

Pinot Noir - Wordt voornamelijk geteeld in de wijnregio's Burgenland, Niederösterreich en Steiermark. De Pinot Noir heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, deze rode wijnen zijn over het algemeen lichter en eleganter van stijl dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Californië, en hebben vaak aroma's van rode bessen, kersen en aardse tonen.

Riesling - Dit is een van 's werelds meest geliefde witte druivensoorten en wordt in Oostenrijk vaak gebruikt om droge, frisse witte wijnen te produceren met hoge zuren en aroma's van citrusvruchten en steenfruit.

 

Chardonnay - Deze druivensoort is wereldwijd populair en wordt ook in Oostenrijk geteeld. Het produceert rijke, boterachtige witte wijnen met aroma's van vanille, perzik en tropisch fruit.

 

 

Oostenrijkse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Oostenrijk aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Oostenrijkse wijnen?

Benieuwd naar Oostenrijkse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites