Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Portugal

 

Portugese wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Portugese wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

 

Geschiedenis Portugese Wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Portugal gaat terug tot de tijd van de Feniciërs, die in de 10e eeuw voor Christus in Portugal arriveerden en wijngaarden plantten in de regio's die nu bekend staan als Porto en Douro. Later, tijdens de Romeinse overheersing, werd de wijnproductie in Portugal verder ontwikkeld en uitgebreid.

In de middeleeuwen werd de wijnproductie in Portugal voornamelijk uitgevoerd door kloosters en kathedralen. Tijdens de 17e en 18e eeuw groeide de handel in wijn tussen Portugal en Engeland, en de havenstad Porto werd een belangrijk centrum voor de export van wijn.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnproductie in Portugal echter zwaar getroffen door een insectenplaag genaamd de druifluis, die de wijngaarden verwoestte en de wijnproductie decimeerde. Maar de wijnmakers in Portugal slaagden erin om de industrie te herstellen en in de 20e eeuw groeide de wijnproductie in Portugal opnieuw.

 

Vandaag de dag staat Portugal bekend om zijn unieke wijnen, zoals de zoete portwijn uit de Douro-vallei en de droge Vinho Verde uit het noordwesten van Portugal. De Portugese wijnindustrie blijft groeien en bloeien, met tal van wijnhuizen en wijngaarden die open zijn voor bezoekers en toeristen.

 

Volgens recente gegevens heeft Portugal ongeveer 190.000 hectare wijngaarden. De wijngaarden zijn verspreid over het hele land, met de belangrijkste wijnregio's in het noorden, zoals de Douro-vallei, en het zuiden, zoals de regio Alentejo. De wijnbouw is een belangrijke economische sector voor Portugal, en de Portugese wijnen staan bekend om hun unieke smaak en kwaliteit.

 

 

Wijnregio's Portugese wijnen

Er zijn verschillende belangrijke wijnregio's in Portugal die bekend staan om hun unieke wijnen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste wijnregio's in Portugal:

 

 • Douro: gelegen in het noorden van Portugal, staat de Douro vallei bekend om zijn portwijnen, witte -en rode wijnen. De wijnregio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en werd in 1756 als 's werelds oudste afgebakende wijnregio geclassificeerd. Klik hier om meer te weten over de Douro wijnregio.

 

 • Alentejo: gelegen in het zuidoosten van Portugal, is Alentejo een van de grootste wijnregio's van het land. De regio heeft een warm klimaat en staat bekend om zijn witte -en rode wijnen. Klik hier om meer te weten over de Alentejo wijnregio.

 

 • Vinho Verde: deze wijnregio ligt in het noordwesten van Portugal en staat bekend om zijn frisse, licht sprankelende -en witte wijnen die perfect zijn voor de zomer. Vinho Verde-wijnen worden meestal gemaakt van inheemse witte druivensoorten zoals Avesso, Azal, Alvarinho en Loureiro. Klik hier om meer te weten over de Vinho Verde wijnregio.

 

 • Dão: gelegen in het centrale deel van Portugal, staat de Dão-regio bekend om zijn elegante, evenwichtige wijnen. De regio heeft een continentaal klimaat en produceert voornamelijk rode wijnen. Klik hier om meer te weten over de Dão wijnregio.

 

 • Bairrada: deze wijnregio ligt ten zuiden van de Douro-vallei en staat bekend om zijn mousserende wijnen. De regio produceert ook een breed scala aan rode en witte wijnen.

 

Naast deze belangrijkste wijnregio's zijn er nog andere wijnregio's in Portugal die bekend staan om hun wijnen, zoals de Setúbal, Tejo, Algarve en de Azoren. Elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken en wijnen die de moeite waard zijn om te ontdekken.

 

 

Belangrijke druivensoorten Portugese wijnen

Portugal heeft een grote diversiteit aan inheemse druivensoorten, die vaak alleen in Portugal te vinden zijn en die unieke wijnen produceren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Portugal worden gebruikt voor de productie van wijn:

 

 • Touriga Nacional: dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van portwijnen en wordt ook veel gebruikt voor de productie van rode wijnen in de Douro-vallei.

 

 • Tinta Roriz (of Aragonês): dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio's Alentejo en Douro en is aanverwant met de Tempranillo druif uit de Ribera del Duero in Spanje.

 

 • Alfrocheiro: dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio's Dão en Bairrada.

 

 • Baga: dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio Bairrada en wordt ook gebruikt in de productie van mousserende wijnen.

 

 • Arinto: dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van witte wijnen en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere druivensoorten.

 

 • Loureiro: dit is een inheemse druivensoort uit de wijnregio Vinho Verde en wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen met een lichte sprankeling.

 

 • Encruzado: dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van witte wijnen en oranje wijnen in de wijnregio Dão en staat bekend om zijn elegantie en complexiteit.

 

 • Alvarinho: dit is een belangrijke druivensoort uit de regio Vinho Verde en wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. In het noordwesten van Spanje kent men dezelfde druif onder de naam Albariño.

 

 • Gouveio: Gouveio is een witte druivensoort die veel voorkomt in Portugal, met name in de Douro wijnregio. Het staat bekend om zijn frisse zuurgraad en aromatische eigenschappen.

 

 

Naast deze druivensoorten worden er nog vele andere inheemse druivensoorten geteeld in Portugal, zoals de Avesso, Azal, Touriga Franca, Castelão, Trincadeira, Verdelho en Fernão Pires. Deze druivensoorten dragen bij aan de diversiteit en unieke smaken van de Portugese wijnen.

 

Vinfoli werkt samen met volgende TOP wijnhuizen uit Portugal:

 

Casa de Santar

Casa de Santar is een historisch wijnhuis in de regio Dão in Portugal. Het wijnhuis ligt in een prachtig landschap en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het wijnhuis produceert een breed scala aan wijnen, variërend van stille wijnen tot mousserende wijnen en portwijnen.

Casa de Santar is vooral bekend om zijn Encruzado-wijnen, die worden gemaakt van de inheemse Encruzado-druivensoort die groeit in de regio Dão. De Encruzado-wijnen van Casa de Santar zijn elegant en complex, met een rijk en geconcentreerd karakter en een opmerkelijk lange afdronk.

Het wijnhuis heeft de afgelopen jaren verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen voor zijn wijnen, en wordt beschouwd als één van de topwijnhuizen in de regio Dão en Portugal in het algemeen.

 

Klik hier om de verschillende wijnen van Casa de Santar te ontdekken.

 

 

Castillo d'Alba

Castello d'Alba is een gerenommeerd wijnhuis in de Douro wijnregio in Portugal. Het wijnhuis werd opgericht in 2010 door de familie Alves de Sousa, die al meer dan 200 jaar actief is in de wijnbouw in de Douro vallei.

Castello d'Alba produceert een breed scala aan wijnen, waaronder zowel stille wijnen als portwijnen. Het wijnhuis richt zich vooral op het gebruik van inheemse druivensoorten zoals de Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca, die worden geteeld op de steile hellingen van de Douro vallei.

De wijnen van Castello d'Alba staan bekend om hun hoge kwaliteit en elegantie, en hebben in de afgelopen jaren verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen. Het wijnhuis is ook bekend vanwege de prachtige locatie van de wijngaarden en het kasteelachtige gebouw waarin de wijnmakerij is gevestigd. Dit maakt Castello d'Alba een populaire bestemming voor wijnliefhebbers die de Douro wijnregio bezoeken.

 

Klik hier om de verschillende wijnen van Castello d'Alba te ontdekken.

 

 

Quinta de Linhares

Quinta de Linhares ligt in de gemeente Penafiel in de wijnregio Vinho Verde (subregio Sousa) in het noordwesten van Portugal. De wijngaarden strekken zich uit over een totale oppervlakte van 20 hectare op een hoogte tussen de 250 en 300 meter. Zandige leemgronden rijk aan fosfor en kalium.

Quinta de Linhares produceert voornamelijk witte inheemse druiven zoals Avesso, Azal Branco en Alvarinho. Deze Portugese witte wijnen uit de Vinho Verde wijnregio zijn voornamelijk aromatisch, levendig en heerlijk fris.

 

Klik hier om de verschillende wijnen van Quinta de Linhares te ontdekken.

 

 

Agri-Roncão

Agri-Roncão is een familiebedrijf opgericht in 2001 door Domingo Ribeiro. Hij verwierf in 1999 Quinta de Linhares (20 hectare) in de afgebakende wijnregio Vinhos Verdes, twee jaar later zou hij uiteindelijk Quinta de Levandeira (40 hectare) in de afgebakende wijnregie Douro overnemen.

 

 

Anselmo Mendes

Anselmo Mendes is een gerenommeerde Portugese wijnmaker en wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnproducenten in de Vinho Verde wijnregio van Portugal.

Anselmo Mendes begon zijn wijnmakerij in 1998 en heeft sindsdien veel lof gekregen voor zijn wijnen. Hij staat bekend om zijn innovatieve aanpak en zijn gebruik van inheemse Portugese druivensoorten, met name de Alvarinho druif.

Het wijnhuis Anselmo Mendes produceert voornamelijk witte wijnen, vooral Alvarinho wijnen, die bekend staan om hun frisheid, mineraliteit en complexiteit. De wijnen worden vaak gefermenteerd en gerijpt op hun droesem (lies), waardoor ze extra karakter en diepte krijgen.

De wijnen van Anselmo Mendes hebben verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen en worden wereldwijd gewaardeerd door wijnliefhebbers en kenners. Zijn toewijding aan kwaliteit en respect voor het uniek karakter van de druivensoorten hebben hem een prominente positie gegeven in de Portugese wijnwereld.

 

Klik hier om de wijn van Anselmo Mendes te ontdekken.

 

 

Portugese wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Portugal aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Portugese wijnen?

Benieuwd naar Portugese wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites