Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Portugal

 

Portugese wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Portugese wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

Portugese witte wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/witte-wijn/portugal

Portugese rode wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/rode-wijn/portugal-1

Portugese oranje wijn: www.vinfoli.be/catalogus/oranje-wijn/casa-de-santar-dao-curtimenta-oranje-wijn.html

 

 

Geschiedenis Portugese Wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Portugal gaat terug tot de tijd van de Feniciërs, die in de 10e eeuw voor Christus in Portugal arriveerden en wijngaarden plantten in de regio's die nu bekend staan als Porto en Douro. Later, tijdens de Romeinse overheersing, werd de wijnproductie in Portugal verder ontwikkeld en uitgebreid.

In de middeleeuwen werd de wijnproductie in Portugal voornamelijk uitgevoerd door kloosters en kathedralen. Tijdens de 17e en 18e eeuw groeide de handel in wijn tussen Portugal en Engeland, en de havenstad Porto werd een belangrijk centrum voor de export van wijn.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd de wijnproductie in Portugal echter zwaar getroffen door een insectenplaag genaamd de druifluis, die de wijngaarden verwoestte en de wijnproductie decimeerde. Maar de wijnmakers in Portugal slaagden erin om de industrie te herstellen en in de 20e eeuw groeide de wijnproductie in Portugal opnieuw.

 

Vandaag de dag staat Portugal bekend om zijn unieke wijnen, zoals de zoete portwijn uit de Douro-vallei en de droge Vinho Verde uit het noordwesten van Portugal. De Portugese wijnindustrie blijft groeien en bloeien, met tal van wijnhuizen en wijngaarden die open zijn voor bezoekers en toeristen.

 

Volgens recente gegevens heeft Portugal ongeveer 190.000 hectare wijngaarden. De wijngaarden zijn verspreid over het hele land, met de belangrijkste wijnregio's in het noorden, zoals de Douro-vallei, en het zuiden, zoals de regio Alentejo. De wijnbouw is een belangrijke economische sector voor Portugal, en de Portugese wijnen staan bekend om hun unieke smaak en kwaliteit.

 

 

Wijnregio's Portugese wijnen

Er zijn verschillende belangrijke wijnregio's in Portugal die bekend staan om hun unieke wijnen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste wijnregio's in Portugal:

 

Douro-vallei: Gelegen in het noorden van Portugal, staat de Douro-vallei bekend om zijn portwijnen, witte -en rode wijnen. De regio heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en werd in 1756 als 's werelds oudste afgebakende wijnregio geclassificeerd.

 

Alentejo: Gelegen in het zuidoosten van Portugal, is Alentejo een van de grootste wijnregio's van het land. De regio heeft een warm klimaat en staat bekend om zijn rode wijnen.

 

Vinho Verde: Deze wijnregio ligt in het noordwesten van Portugal en staat bekend om zijn frisse, licht sprankelende -en witte wijnen die perfect zijn voor de zomer. Vinho Verde-wijnen worden meestal gemaakt van inheemse druivensoorten.

 

Dão: Gelegen in het centrale deel van Portugal, staat de Dão-regio bekend om zijn elegante, evenwichtige wijnen. De regio heeft een continentaal klimaat en produceert voornamelijk rode wijnen.

 

Bairrada: Deze wijnregio ligt ten zuiden van de Douro-vallei en staat bekend om zijn mousserende wijnen. De regio produceert ook een breed scala aan rode en witte wijnen.

 

Naast deze belangrijkste wijnregio's zijn er nog andere wijnregio's in Portugal die bekend staan om hun wijnen, zoals de Setúbal, Tejo, Algarve en de Azoren. Elke regio heeft zijn eigen unieke kenmerken en wijnen die de moeite waard zijn om te ontdekken.

 

 

Belangrijke druivensoorten Portugese wijnen

Portugal heeft een grote diversiteit aan inheemse druivensoorten, die vaak alleen in Portugal te vinden zijn en die unieke wijnen produceren. Hieronder staan enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Portugal worden gebruikt voor de productie van wijn:

 

Touriga Nacional: Dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van portwijnen en wordt ook veel gebruikt voor de productie van rode wijnen in de Douro-vallei.

 

Tinta Roriz (of Aragonês): Dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio's Alentejo en Douro en is aanverwant met de Tempranillo druif uit de Ribera del Duero in Spanje.

 

Alfrocheiro: Dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio's Dão en Bairrada.

 

Baga: Dit is de belangrijkste druivensoort voor de productie van rode wijnen in de regio Bairrada en wordt ook gebruikt in de productie van mousserende wijnen.

 

Arinto: Dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van witte wijnen en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere druivensoorten.

 

Loureiro: Dit is een inheemse druivensoort uit de regio Vinho Verde en wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen met een lichte sprankeling.

 

Encruzado: Dit is een belangrijke druivensoort voor de productie van witte wijnen en oranje wijnen in de regio Dão en staat bekend om zijn elegantie en complexiteit.

 

Alvarinho: Dit is een belangrijke druivensoort uit de regio Vinho Verde en wordt gebruikt voor de productie van witte wijnen. In het noordwesten van Spanje kent men dezelfde druif onder de naam Albariño.

 

Naast deze druivensoorten worden er nog vele andere inheemse druivensoorten geteeld in Portugal, zoals de Touriga FrancaCastelão, Trincadeira, Verdelho en Fernão Pires. Deze druivensoorten dragen bij aan de diversiteit en unieke smaken van de Portugese wijnen.

 

Vinfoli werkt samen met volgende TOP wijnhuizen uit Portugal:

 

Wijnhuis Casa de Santar

Casa de Santar is een historisch wijnhuis in de regio Dão in Portugal. Het wijnhuis ligt in een prachtig landschap en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het wijnhuis produceert een breed scala aan wijnen, variërend van stille wijnen tot mousserende wijnen en portwijnen.

Casa de Santar is vooral bekend om zijn Encruzado-wijnen, die worden gemaakt van de inheemse Encruzado-druivensoort die groeit in de regio Dão. De Encruzado-wijnen van Casa de Santar zijn elegant en complex, met een rijk en geconcentreerd karakter en een opmerkelijk lange afdronk.

Het wijnhuis heeft de afgelopen jaren verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen voor zijn wijnen, en wordt beschouwd als één van de topwijnhuizen in de regio Dão en Portugal in het algemeen.

 

 

Wijnhuis Castillo d'Alba

Castello d'Alba is een gerenommeerd wijnhuis in de Douro-vallei in Portugal. Het wijnhuis werd opgericht in 2010 door de familie Alves de Sousa, die al meer dan 200 jaar actief is in de wijnbouw in de Douro-vallei.

Castello d'Alba produceert een breed scala aan wijnen, waaronder zowel stille wijnen als portwijnen. Het wijnhuis richt zich vooral op het gebruik van inheemse druivensoorten zoals de Touriga Nacional, Tinta Roriz en Touriga Franca, die worden geteeld op de steile hellingen van de Douro-vallei.

De wijnen van Castello d'Alba staan bekend om hun hoge kwaliteit en elegantie, en hebben in de afgelopen jaren verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen. Het wijnhuis is ook bekend vanwege de prachtige locatie van de wijngaarden en het kasteelachtige gebouw waarin de wijnmakerij is gevestigd. Dit maakt Castello d'Alba een populaire bestemming voor wijnliefhebbers die de Douro-vallei bezoeken.

 

 

Portugese wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Portugal aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Portugese wijnen?

Benieuwd naar Portugese wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites