Retourrecht van 14 dagen

Chardonnay

Chardonnay is een witte druivensoort die wereldwijd bekendheid geniet en is één van de meest populaire druivenrassen voor witte wijn. De oorsprong van de Chardonnay druif ligt in de Bourgogne wijnregio, maar het heeft zich verspreid naar wijnstreken over de hele wereld.

 

Wat zijn de kenmerken van Chardonnay wijnen

Chardonnay wijnen kunnen een breed scala aan smaken hebben, afhankelijk van factoren zoals de regio waarin ze worden verbouwd, de productiemethoden en het rijpingsproces. Over het algemeen staat Chardonnay bekend om zijn fruitige smaken zoals groene appel, citroen, perzik en ananas. Daarnaast kunnen ook tonen van boter, vanille en noten voorkomen, vooral als de wijn is gerijpt op eikenhout.

Chardonnay is een druivenras dat zich goed aanpast aan verschillende klimaten en bodemsoorten. Hierdoor kan het diverse stijlen van wijn produceren, variërend van licht en verfrissend tot vol en boterig.

Chardonnay wordt gebruikt om zowel stille wijnen als mousserende wijnen te produceren. De druif reageert goed op verschillende vinificatietechnieken, zoals malolactische gisting (die de zuurgraad vermindert en een romiger mondgevoel geeft) en rijping op eikenhouten vaten.

Hoewel Chardonnay oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, wordt het nu wereldwijd verbouwd. Bekende regio's voor Chardonnay wijnen zijn onder andere de Bourgogne (Frankrijk), Californië (Verenigde Staten), Australië, Chili en Zuid-Afrika.

Chardonnay wijnen kunnen goed samengaan met verschillende gerechten vanwege hun veelzijdigheid. Ze passen goed bij gerechten zoals gegrilde vis, kip, schaaldieren, romige pasta's en zelfs bij milde kazen.

 

Wat is de kleur van de Chardonnay druif?

De Chardonnay druif zelf is een witte druivensoort. Dit betekent dat de schil van de druif over het algemeen een groenachtige tot gele kleur heeft. In tegenstelling tot rode druiven, waarvan het sap doorgaans kleurloos is, bevat het sap van witte druiven geen pigmenten uit de schil. Hierdoor kunnen witte wijnen worden geproduceerd met een heldere, gele kleur. Het kleurenspectrum van Chardonnay wijnen kan variëren van lichtgeel tot dieper goud, afhankelijk van factoren zoals de rijpheid van de druiven, de vinificatiemethodes en eventuele rijping op eikenhouten vaten.

 

Welke gerechten met een glaasje Chardonnay?

Chardonnay is een veelzijdige witte wijn die goed samengaat met verschillende gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die goed passen bij een glas Chardonnay:

 

Gegrilde vis: Chardonnay heeft vaak genoeg body en smaakcomplexiteit om goed te combineren met gegrilde vis, zoals zalm, kabeljauw of forel. De wijn kan de textuur van de vis aanvullen en zich aanpassen aan verschillende bereidingswijzen.

 

Geroosterde kip: De volheid en het lichte boterachtige karakter van veel Chardonnay wijnen vormen een mooie aanvulling op de smaak van geroosterde kip. Dit geldt vooral als de kip op een romige saus is gebaseerd.

 

Kreeft of boterachtige schaaldieren: Chardonnay met een lichte houtinvloed en een boterige textuur kan goed samengaan met gerechten op basis van kreeft, garnalen of andere boterachtige schaaldieren.

 

Gepocheerde of gegrilde kalkoen: Chardonnay kan goed samengaan met gevogelte, vooral kalkoen. Of het nu gegrild, gepocheerd of gebakken is, de wijn kan de sappigheid van het vlees accentueren.

 

Romige pasta's: Chardonnay met wat eikeninvloed kan een goede keuze zijn bij pasta's met romige sauzen, zoals fettuccine Alfredo of pasta carbonara.

 

Gerechten met paddenstoelen: Het aardse karakter van Chardonnay kan goed passen bij gerechten met paddenstoelen, zoals risotto met champignons of een paddenstoelenquiche.

 

Milde kazen: Zachte en romige kazen, zoals brie of camembert, vormen een goede combinatie met Chardonnay. De wijn kan ook samengaan met hardere kazen zoals belegen Gouda.

 

Het is belangrijk op te merken dat persoonlijke voorkeuren en de specifieke stijl van de Chardonnay wijn invloed hebben op de beste combinaties. Experimenteer gerust en ontdek wat het beste bij jouw smaak past.


 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites