Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Nieuw-Zeeland

     

Nieuw-Zeelandse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een paar interessante Nieuw-Zeelandse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

Nieuw-Zeelandse witte wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/witte-wijn/nieuw-zeeland

Nieuw-Zeelandse rode wijnen: www.vinfoli.be/catalogus/rode-wijn/nieuw-zeeland-1

Nieuw-Zeelandse rosé wijn: www.vinfoli.be/catalogus/rosC3A9-wijn/nieuw-zeeland-2

 

 

Geschiedenis Nieuw-Zeelandse wijnen

Wijnbouw in Nieuw-Zeeland begon in de vroege 19e eeuw, toen Europese missionarissen en kolonisten de eerste wijngaarden plantten. De commerciële wijnbouw begon echter pas in de jaren 70 van de 20e eeuw, toen wijnmakers uit Australië en Europa begonnen te investeren in de regio.

De pioniers van de moderne wijnbouw in Nieuw-Zeeland concentreerden zich voornamelijk op de productie van Sauvignon Blanc, een druivenras dat goed gedijt in het koele klimaat van Nieuw-Zeeland. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groeide de populariteit van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc snel, en de wijn werd een van de meest bekende en gewaardeerde witte wijnen ter wereld.

In de jaren 90 en 2000 begonnen wijnmakers zich te concentreren op andere druivenrassen, zoals Pinot Noir, Chardonnay en Riesling. Het koele klimaat van Nieuw-Zeeland is ideaal voor deze druiven, en de wijnbouwsector van het land groeide gestaag.

Vandaag de dag heeft Nieuw-Zeeland ongeveer 700 wijnmakerijen en produceert het voornamelijk Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay. De regio's Marlborough en Central Otago zijn vooral bekend om hun wijnen, maar er worden ook uitstekende wijnen geproduceerd in andere delen van het land.

 

Volgens de recentste gegevens bedraagt de totale oppervlakte wijngaarden in Nieuw-Zeeland ongeveer 39.000 hectare. De meeste wijngaarden zijn geconcentreerd op het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, met de grootste wijnbouwregio's in Marlborough, Hawke's Bay en Central Otago. Sauvignon Blanc is het meest geteelde druivenras en beslaat ongeveer 62% van alle wijngaarden in Nieuw-Zeeland, gevolgd door Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Gris.

 

 

Wijnregio's Nieuw-Zeelandse wijnen 

Er zijn verschillende wijnregio's in Nieuw-Zeeland, elk met hun eigen unieke klimaat en bodemgesteldheid die verschillende druivenrassen ondersteunen. De belangrijkste wijnregio's in Nieuw-Zeeland zijn:

 

Marlborough: Gelegen op het noordoostelijke puntje van het Zuidereiland, is Marlborough de grootste en meest bekende wijnregio van Nieuw-Zeeland, vooral bekend om zijn wereldberoemde Sauvignon Blanc.

 

Hawke's Bay: Gelegen aan de oostkust van het Noordereiland, is Hawke's Bay de op één na grootste wijnregio van Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn Bordeaux-stijl blends en Syrah.

 

Central Otago: Gelegen in het zuiden van het Zuidereiland, is Central Otago de meest zuidelijke wijnregio ter wereld en staat bekend om zijn Pinot Noir, die wordt geproduceerd in een koeler klimaat met grote temperatuurverschillen.

 

Martinborough: Gelegen aan de zuidpunt van het Noordereiland, staat Martinborough bekend om zijn Pinot Noir en wordt beschouwd als een van de beste wijnregio's van Nieuw-Zeeland voor deze druivensoort.

 

Canterbury / Waipara Valley: Gelegen op het oostelijke deel van het Zuidereiland, staat Waipara Valley bekend om zijn Pinot Noir, Riesling en andere aromatische witte wijnen.

 

Andere wijnregio's van Nieuw-Zeeland zijn onder meer Nelson, Wairarapa, Northland en Gisborne.

 

 

Belangrijke druivensoorten Nieuw-Zeelandse wijnen

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn productie van kwaliteitswijnen, vooral witte wijnen van Sauvignon Blanc, maar ook andere druivenrassen gedijen goed in het koele klimaat van het land. De belangrijkste druivensoorten in Nieuw-Zeeland zijn:

 

Sauvignon Blanc: Dit is veruit de meest geplante druivensoort in Nieuw-Zeeland en is goed voor ongeveer 60% van de totale wijnproductie. Het is vooral bekend om zijn karakteristieke smaak van gras, groene paprika en tropisch fruit.

 

Pinot Noir: Deze druivensoort is de belangrijkste rode druif in Nieuw-Zeeland en wordt geproduceerd in de koele wijnregio's, vooral in Central Otago en Martinborough. De Pinot Noir van Nieuw-Zeeland is bekend om zijn fruitige aroma's van kersen en bessen en een kruidige afdronk.

 

Chardonnay: Hoewel Sauvignon Blanc de meest populaire witte druif is in Nieuw-Zeeland, is Chardonnay de op één na meest geplante druif. De wijnen zijn meestal vol en fruitig, met een subtiele hint van eikenhout.

 

Pinot Gris: Dit druivenras wordt steeds populairder in Nieuw-Zeeland en wordt voornamelijk geteeld op het Zuidereiland. De wijn heeft fruitige aroma's van peren en steenfruit, met soms wat honingachtige tonen.

 

Andere druivensoorten die worden geteeld in Nieuw-Zeeland zijn onder meer Riesling, Gewürztraminer, Syrah en Cabernet Sauvignon.

 

  

Nieuw-Zeelandse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een paar interessante topwijnen uit Nieuw-Zeeland aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Nieuw-Zeelandse wijnen?

Benieuwd naar Nieuw-Zeelandse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites