Retourrecht van 14 dagen

Primitivo di Manduria

De Primitivo di Manduria is een specifieke benaming voor Primitivo wijnen die afkomstig zijn uit de regio Manduria in de provincie Taranto, gelegen in de regio Apulië (Puglia) in Zuid-Italië. De oorsprong van Primitivo di Manduria is nauw verbonden met de algemene geschiedenis van de Primitivo druif.

De naam "Primitivo di Manduria" verwijst naar het specifieke gebied van Manduria waar deze wijn wordt geproduceerd. Manduria staat bekend om zijn warme klimaat en kalkrijke bodems, die gunstig zijn voor de rijping van de Primitivo druif. De wijn die hier wordt geproduceerd, Primitivo di Manduria, staat bekend om zijn diepe kleur, rijke smaken en volle body.

Deze benaming heeft een DOC (Denominazione di Origine Controllata) -status, wat betekent dat er strikte regels en voorschriften zijn met betrekking tot de productie van Primitivo di Manduria wijnen, inclusief de herkomst van de druiven en de vinificatieprocessen. Het doel is om de kwaliteit en de kenmerken van de wijn te waarborgen, die uniek zijn voor dit specifieke gebied.

 

 

Wat zijn de kenmerken van Primitivo di Manduria wijnen

Primitivo di Manduria staat bekend om zijn kenmerkende stijl en smaakprofiel, dat vaak overeenkomt met de algemene kenmerken van Primitivo wijnen, maar met enkele unieke aspecten. Primitivo di Manduria wijnen hebben een diepe, intense robijnrode tot bijna zwarte kleur. Deze diepe kleur is kenmerkend voor de Primitivo druif en wordt vaak geassocieerd met wijnen uit Manduria.

 

Deze wijnen hebben over het algemeen een volle body met een rijke textuur in de mond. Ze hebben een aanzienlijke structuur en dichtheid, wat bijdraagt aan hun algemene complexiteit. Primitivo di Manduria vertoont vaak overvloedige en geconcentreerde fruitaroma's, zoals zwarte kersen, bramen en pruimen. Deze rijpe fruittonen zijn een handelsmerk van de Primitivo druif en worden vaak versterkt in wijnen uit Manduria vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden.

 

Naast het rijpe fruit kunnen Primitivo di Manduria wijnen ook kruidige tonen bevatten, zoals zwarte peper, kaneel en kruidnagel. Deze kruidigheid draagt bij aan de complexiteit van de wijn. Over het algemeen hebben Primitivo di Manduria wijnen zachte tannines, waardoor ze relatief toegankelijk zijn, zelfs op jonge leeftijd. Dit maakt ze geschikt om vrij jong gedronken te worden, hoewel sommige ook goed kunnen rijpen.

 

Vanwege het warme klimaat in Manduria hebben deze wijnen vaak hogere alcoholpercentages, wat bijdraagt aan een warm en alcoholisch gevoel in de mond. Sommige producenten van Primitivo di Manduria kiezen ervoor om hun wijnen te laten rijpen in eikenhouten vaten. Dit kan leiden tot extra aroma's van vanille, tabak en een zachtere textuur.

 

Al met al combineert Primitivo di Manduria de kenmerken van de Primitivo druif met de unieke invloeden van het terroir in de regio Manduria, wat resulteert in wijnen met een uitgesproken karakter en identiteit.

 

 

Wat is de kleur van de Primitivo di Manduria druif?

De kleur van de Primitivo di Manduria wijn, gemaakt van Primitivo druiven, is over het algemeen diep en intens rood. Deze wijnen hebben vaak een robijnrode tot bijna zwarte kleur, wat kenmerkend is voor Primitivo druiven en bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht van de wijn.

De diepte van de kleur wordt vaak geassocieerd met de concentratie van fruitige en kruidige aroma's, waardoor Primitivo di Manduria wijnen een opvallende en aantrekkelijke verschijning hebben.

 

 

Welke gerechten met een glaasje Primitivo di Manduria?

Primitivo di Manduria, met zijn rijke en volle karakter, past goed bij een verscheidenheid aan gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die goed samengaan met Primitivo di Manduria:

 

Gegrild vlees: Het krachtige karakter van Primitivo di Manduria gaat goed samen met gegrild rood vlees. Probeer bijvoorbeeld gegrilde steaks, lamskoteletten, of hamburgers.

 

Barbecuegerechten: De intensiteit van Primitivo di Manduria kan het goed aan met barbecuesmaken. Denk aan barbecueribbetjes, gegrilde worstjes, of gemarineerde kip van de barbecue.

 

Pasta met rijke sauzen: Deze wijn past goed bij pasta gerechten, vooral die met rijke, vlezige sauzen zoals een ragout of een stoofpot van vlees.

 

Harde kazen: Combineer Primitivo di Manduria met rijpe, harde kazen zoals Parmezaanse kaas, pecorino, of oude cheddar. De wijn kan goed omgaan met de intense smaken van de kaas.

 

Wildgerechten: Het krachtige karakter van Primitivo di Manduria past goed bij wildgerechten, zoals hertenvlees, eend of wildzwijn.

 

Kruidige gerechten: Probeer de wijn te combineren met kruidige gerechten, zoals stoofschotels met mediterrane kruiden, pittige worstjes, of gerechten met zwarte peper.

 

Chocoladedesserts: Voor degenen die van een meer gedurfde wijn-spijscombinatie houden, kan Primitivo di Manduria ook goed gaan met donkere chocoladedesserts.

 

Het is altijd een goed idee om te experimenteren en te ontdekken welke combinaties het beste bij je persoonlijke smaak passen. Over het algemeen geldt dat gerechten met stevige smaken goed samengaan met de krachtige en robuuste kenmerken van Primitivo di Manduria.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites