Retourrecht van 14 dagen

Merlot

Merlot is een rode druivensoort die wereldwijd bekend is vanwege zijn rol in de wijnproductie. De oorsprong van de Merlot druif is te traceren naar de regio Bordeaux in Frankrijk. Het woord "Merlot" is vermoedelijk afgeleid van het Franse woord "merle," wat merel betekent. De naam zou kunnen verwijzen naar de zwarte kleur van de druiventrossen.

 

Deze druif is één van de belangrijkste druivenrassen en wordt vaak gemengd met andere druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot om verschillende rode wijnen te produceren. Buiten Frankrijk is Merlot ook wijdverspreid aangeplant in andere wijnproducerende landen zoals Italië, Spanje, USA, Zuid-Afrika, Chili en nog vele andere wijnlanden.

 

 

Wat zijn de kenmerken van Merlot wijnen

De Merlot druif staat bekend om zijn zachte, ronde smaak en soepele tannines, waardoor wijnen op basis van Merlot vaak toegankelijk en gemakkelijk drinkbaar zijn. De Merlot druif heeft zich wereldwijd gevestigd als een populaire en veelzijdige variëteit in de wijnindustrie.

 

Merlot wijnen hebben over het algemeen een zacht en rond smaakprofiel. Ze kunnen fruitige tonen van pruimen, kersen, bessen en soms ook kruidige aroma's vertonen. Deze druif staat bekend om zijn soepele tannines, wat betekent dat de wijnen over het algemeen minder droog en astringent zijn in vergelijking met druiven zoals Cabernet Sauvignon. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van Merlot wijnen.

 

Merlot wijnen hebben meestal een medium tot volle body, wat betekent dat ze een zekere mate van mondgevoel en structuur hebben, maar niet zo zwaar zijn als sommige andere rode wijnen. Merlot wijnen hebben doorgaans een gematigd alcoholgehalte, wat bijdraagt aan hun drinkbaarheid. De druif past zich goed aan verschillende klimaten en bodemsoorten aan, waardoor het wereldwijd in diverse wijnregio's wordt verbouwd.

 

 

Wat is de kleur van de Merlot druif?

De kleur van de Merlot druif zelf, zoals waargenomen aan de wijnstok, is eigenlijk een donkere blauwzwarte kleur. De druiventrossen zijn compact en bevatten sappige bessen met een dunne schil.

 

Wat betreft de kleur van de wijn die wordt geproduceerd van Merlot druiven, varieert dit afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de rijpheid van de druiven, vinificatiemethoden en de regio waar de druiven worden verbouwd.

 

Over het algemeen produceren Merlot wijnen rode tinten die variëren van dieprood tot paars. De kleurintensiteit kan ook worden beïnvloed door de leeftijd van de wijn, waarbij oudere Merlot wijnen vaak neigen naar een meer oranjebruine tint.

 

 

Welke gerechten met een glaasje Merlot?

Merlot is een veelzijdige rode wijn die goed combineert met verschillende gerechten. De zachte tannines en fruitige smaken maken het een geschikte keuze voor een breed scala aan gerechten. Hier zijn enkele suggesties:

 

Gevogelte: Merlot gaat goed samen met kip, kalkoen en eend. Gegrilde kipfilet, gebraden kalkoen of eendenborst met een Merlot-wijn kunnen een heerlijke combinatie vormen.

 

Rood vlees: Merlot is een goede keuze voor rood vleesgerechten zoals biefstuk, lamsvlees, en stoofschotels. De wijn kan de sappigheid van het vlees verbeteren en de kruidige tonen in de wijn passen goed bij gegrild of gebraden rood vlees.

 

Pastagerechten: Merlot kan ook goed samengaan met pastagerechten, vooral als ze worden geserveerd met een tomatensaus, vleessaus of champignonsaus.

 

Kaas: Zachte kazen zoals brie en camembert passen goed bij Merlot vanwege de fruitige en milde eigenschappen van de wijn. Ook halfharde kazen zoals cheddar en gouda kunnen een goede match zijn.

 

Gerechten met tomatensaus: De fruitige smaken van Merlot passen goed bij gerechten op basis van tomatensaus, zoals pizza, lasagne of spaghetti bolognese.

 

Gerechten met kruiden en specerijen: Merlot kan goed samengaan met gerechten die gekruid zijn met kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano. Probeer het eens met gegrilde groenten, kruidige stoofschotels of gerechten uit de mediterrane keuken.

 

Het belangrijkste is om te onthouden dat persoonlijke smaakvoorkeuren een grote rol spelen bij het kiezen van wijn en gerechten. Experimenteer gerust om te ontdekken welke combinaties het beste bij jouw smaak passen.


 

 

 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites