Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Chili

 

Chileense wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Chileense wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

Geschiedenis Chileense wijnen

De geschiedenis van de wijnbouw in Chili gaat terug tot de 16e eeuw, toen de Spaanse kolonisten de eerste wijngaarden aanlegden in het gebied dat nu Chili is. Deze vroege wijngaarden waren voornamelijk bedoeld om miswijn te produceren voor de katholieke mis.

In de 19e eeuw begonnen Chileense wijnmakers hun focus te verleggen van miswijn naar kwaliteitswijnen. In deze periode werden veel Franse druivenrassen geïmporteerd en geplant in Chili, waardoor de Chileense wijnindustrie een nieuwe impuls kreeg.

In de 20e eeuw werd de Chileense wijnbouw getroffen door verschillende crises, waaronder de druifluisplaag en politieke instabiliteit. Na de jaren 1980 begon de wijnindustrie echter weer te groeien en te bloeien. Er werd geïnvesteerd in nieuwe technologieën en productiemethoden, en de Chileense wijnbouw begon zich te richten op het produceren van kwaliteitswijnen voor de export.

Tegenwoordig behoort Chili tot de belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld en staat het vooral bekend om zijn uitstekende kwaliteit rode wijnen, gemaakt van druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Carmenere, Carignan en Syrah alsook van witte wijnen, gemaakt van Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 

Volgens de meest recente gegevens heeft Chili momenteel ongeveer 215.000 hectaren aan wijngaarden. Chili staat daarmee in de Top 10 van grootste wijnproducerende landen ter wereld. De wijngaarden strekken zich uit over verschillende regio's in het land, waaronder de Central Valley, Maule Valley, Casablanca Valley en Colchagua Valley. Veel van de wijngaarden zijn gelegen in gebieden met een koel klimaat, waardoor de druiven langzaam rijpen en een uitstekende kwaliteit kunnen bereiken.

 

Wijnregio's Chileense wijnen

Chili heeft verschillende belangrijke wijnregio's, elk met hun eigen unieke klimaat, bodem en druivenrassen. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste wijnregio's in Chili:

 

 • Valle Central: de Central Valley is de grootste wijnregio van Chili en omvat subregio's zoals Maipo, Colchagua, Rapel en Curico. Deze regio is vooral bekend om zijn rode wijnen, met name Cabernet Sauvignon en Carménère.

 

 • Casablanca Valley: dit gebied, gelegen aan de kust van Chili, staat bekend om zijn koele klimaat en is vooral geschikt voor het produceren van witte wijnen, met name Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 

 • Maule Valley: deze regio is gelegen ten zuiden van de Valle Central en is de grootste wijnregio van Chili in termen van wijngaardoppervlakte. Het gebied is vooral bekend om zijn rode wijnen, waaronder Carmenere en Cabernet Sauvignon.

 

 • Colchagua Valley: dit is een belangrijke wijnregio in het centrale deel van Chili en staat bekend om zijn uitstekende rode wijnen, met name Carménère, Cabernet Sauvignon en Syrah.

 

 • Aconcagua Valley: dit gebied, gelegen ten noorden van de Valle Central, staat bekend om zijn premium wijnen, met name rode wijnen van Cabernet Sauvignon en Syrah.

 

 • Itata Valley: dit is een van de oudste wijnregio's van Chili en is vooral bekend om zijn inheemse druivenrassen, waaronder País en Muscat. Het gebied is gelegen ten zuiden van de Maule Valley.

 

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste wijnregio's in Chili. Andere belangrijke regio's zijn onder meer Leyda Valley, Limarí Valley en San Antonio Valley. Elke regio heeft zijn eigen karakteristieke smaken en stijlen van wijn, en draagt bij aan de diversiteit en rijkdom van de Chileense wijnindustrie.

Belangrijke druivensoorten Chileense wijnen

Chili heeft een grote verscheidenheid aan druivenrassen die worden verbouwd, maar er zijn een aantal druivensoorten die als de belangrijkste worden beschouwd vanwege hun hoge kwaliteit en populariteit. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten in Chili:

 

 • Carménère: deze druif komt oorspronkelijk uit Bordeaux en is in Chili herontdekt. Carménère wijnen uit Chili hebben vaak een donkere, paarse kleur en smaken van zwarte peper, kruiden en donker fruit. Voor meer info over de Carménère druif uit Chili, klik hier.

 

 • Cabernet Sauvignon: dit is waarschijnlijk de belangrijkste druivensoort in Chili en wordt beschouwd als de specialiteit van de regio Valle Central. Cabernet Sauvignon wijnen uit Chili hebben een volle body, krachtige smaken en aroma's van zwarte bessen, tabak en chocolade.

 

 • Merlot: deze druif is een van de meest populaire druivensoorten in Chili en wordt in verschillende regio's verbouwd. Merlot wijnen uit Chili hebben een fluweelzachte textuur en smaken van kersen, bramen en chocolade.

 

 • Chardonnay: Chardonnay is een belangrijke witte druivensoort in Chili en wordt vaak verbouwd in de koele kustregio's. Chardonnay-wijnen uit Chili hebben een frisse zuurgraad en smaken van groene appel, citrus en honing.

 

 • Sauvignon Blanc: deze druif is een andere populaire witte druivensoort in Chili en wordt vaak verbouwd in de koele kustregio's. Sauvignon Blanc-wijnen uit Chili hebben vaak een hoge zuurgraad en smaken van citrus, groene appel en gras.

 

 • Syrah: de Syrah druiven uit Chili hebben vaak een diepe, robijnrode kleur en smaken van zwarte peper, bramen en chocolade. Syrah wordt vooral verbouwd in de regio's Aconcagua en Colchagua.

 

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste druivensoorten in Chili. Andere druivensoorten die in Chili worden verbouwd zijn onder meer Malbec, Pinot Noir, Cabernet Franc en Petit Verdot. Elke druivensoort heeft zijn eigen unieke smaakprofiel en draagt bij aan de diversiteit en rijkdom van de Chileense wijnindustrie.

 

Chileense wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Chili aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Chileense wijnen?

Benieuwd naar Chileense wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites