Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Zuid-Afrika

    

Zuid-Afrikaanse wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Zuid-Afrikaanse wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

 

Geschiedenis Zuid-Afrikaanse wijnen

De wijnbouw in Zuid-Afrika begon in de 17e eeuw, toen Nederlandse kolonisten zich in het gebied vestigden en wijnstokken plantten om wijn te produceren voor hun eigen gebruik en voor religieuze doeleinden. In 1659 plantte Jan van Riebeeck, de stichter van Kaapstad, de eerste wijnstokken in de regio.

In de daaropvolgende eeuwen groeide de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie gestaag en werden er steeds meer wijnstokken aangeplant. In de late 19e eeuw werd de industrie getroffen door de phylloxera-plaag, die veel wijnstokken vernietigde en de wijnproductie sterk verminderde.

In de 20e eeuw begon de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zich te herstellen en groeide het aantal wijnhuizen en -producenten gestaag. In de jaren '50 en '60 begon de industrie te moderniseren en werden er nieuwe druivenrassen geïntroduceerd, zoals Pinotage, Chenin blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay.

In de jaren '90, na het einde van de apartheid, begon de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie zich te richten op de exportmarkt en kreeg het internationale erkenning voor de hoge kwaliteit van zijn wijnen. Tegenwoordig is Zuid-Afrika een belangrijke producent van wijn en wordt het beschouwd als een van de meest opkomende wijnlanden ter wereld, met een groeiende reputatie voor kwaliteitswijnen en innovatie.

 

Volgens recente cijfers bedraagt de totale oppervlakte wijngaarden in Zuid-Afrika ongeveer 130.000 hectare. Dit omvat wijngaarden in alle negen provincies van het land, maar het grootste deel van de wijngaarden bevindt zich in de West-Kaap provincie, met name in de regio's Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Het is belangrijk op te merken dat de oppervlakte van wijngaarden in Zuid-Afrika varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van factoren zoals klimaat en de vraag naar wijn.

Wijnregio's Afrikaanse wijnen

Er zijn verschillende wijnregio's in Zuid-Afrika, maar de belangrijkste zijn:

 

Stellenbosch: Dit is de meest bekende en gevierde wijnregio van Zuid-Afrika, gelegen op ongeveer 50 kilometer ten oosten van Kaapstad. Het is de thuisbasis van enkele van de meest gerenommeerde wijnhuizen van het land en produceert voornamelijk rode wijnen van Bordeaux-druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage.

 

Paarl: Dit is een andere belangrijke wijnregio, gelegen op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Kaapstad. Het staat bekend om zijn volle en rijke rode wijnen, evenals zijn witte wijnen van de Chenin Blanc druif.

 

Franschhoek: Gelegen in de buurt van Stellenbosch, is Franschhoek een kleinere wijnregio die voornamelijk bekend staat om zijn mousserende wijnen en witte wijnen van Chardonnay en Sauvignon Blanc.

 

Swartland: Dit is een wijnregio die in opkomst is, gelegen ten noorden van Kaapstad. Het is bekend om zijn kruidige, krachtige rode wijnen, evenals zijn witte wijnen van Chenin Blanc en Syrah.

 

Andere belangrijke wijnregio's in Zuid-afrika zijn Constantia, Walker Bay, Elgin en Hemel-en-Aarde Vallei.

 

 

Belangrijke druivensoorten Zuid-Afrikaanse wijnen

Er zijn verschillende druivensoorten die in Zuid-Afrika worden geteeld, maar de belangrijkste zijn:

 

Chenin Blanc: Dit is de meest aangeplante druivensoort in Zuid-Afrika en wordt beschouwd als de specialiteit van het land. Chenin Blanc wordt gebruikt om zowel droge als zoete witte wijnen te produceren, met aroma's van perzik, appel en honing.

 

Cabernet Sauvignon: Dit is een bekende Bordeaux-druif die ook in Zuid-Afrika wordt geteeld. Het produceert volle, tanninerijke rode wijnen met smaken van zwarte bessen, kruiden en cederhout.

 

Syrah: Deze Rhône-druif gedijt goed in de warme, droge klimaten van Zuid-Afrika. Syrah wijnen hebben meestal aroma's van zwarte peper, bessen en kruiden, met stevige tannines.

 

Chardonnay: Dit is een populaire witte druif die wordt gebruikt om zowel droge als mousserende wijnen te produceren. Zuid-Afrikaanse Chardonnays hebben meestal aroma's van citrusvruchten, appel en meloen, met een rijkere textuur dan veel andere Chardonnays.

 

Pinotage: Dit is een inheemse Zuid-Afrikaanse druif die in 1925 werd ontwikkeld door het kruisen van Pinot Noir en Cinsault druiven. Pinotage produceert wijnen met een unieke smaak, met tonen van rood fruit, leer en rokerige aroma's.

 

Andere belangrijke druivensoorten die in Zuid-Afrika worden geteeld zijn Merlot, Sauvignon Blanc, Shiraz, Grenache, Mourvèdre en Viognier.

 

 

Méthode Cap Classique?

Méthode Cap Classique (MCC) is een term die wordt gebruikt om mousserende wijnen te beschrijven die in Zuid-Afrika worden geproduceerd volgens de traditionele methode, dezelfde methode die wordt gebruikt bij het maken van Champagne in Frankrijk. Het is een hoogwaardige methode om sprankelende wijnen te produceren die bekend staan om hun verfijnde bubbels en complexe smaken.

Net als in de Champagne-regio worden de druiven met de hand geoogst en geperst om de basiswijn te verkrijgen. De basiswijn wordt vervolgens gefermenteerd en gerijpt in de fles, waarbij er suiker en gist aan de wijn worden toegevoegd om een tweede gisting te creëren. Deze tweede gisting in de fles produceert koolstofdioxide, wat resulteert in de bubbels in de wijn.

Na de gisting in de fles wordt de wijn enige tijd gerijpt op de gistresten, wat bijdraagt aan de complexiteit en smaak van de uiteindelijke mousserende wijn. Na de rijping wordt de gist verwijderd en wordt de fles vaak bijgevuld met een kleine hoeveelheid suiker om de gewenste zoetheidsgraad te bereiken. Daarna wordt de fles afgesloten met een kurk en een metalen omhulsel om de druk van de bubbels te weerstaan.

Méthode Cap Classique wijnen in Zuid-Afrika worden vaak gemaakt van druiven zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, evenals enkele inheemse variëteiten. Ze worden gewaardeerd om hun elegante, complexiteit en verfijnde bubbels en hebben internationale erkenning gekregen voor hun kwaliteit en vakmanschap.

 

Klik hier om de Méthode Cap Classique wijnen terug te vinden.

 

 

Zuid-Afrikaanse wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Zuid-Afrika aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Zuid-Afrikaanse wijnen?

Benieuwd naar Zuid-Afrikaanse wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites