Retourrecht van 14 dagen

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een populaire witte druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd en bekend staat om zijn levendige zuurgraad en expressieve aroma's. De oorsprong van Sauvignon Blanc is historisch gezien verbonden met de Franse regio Bordeaux, maar is door de eeuwen heen sterk aanwezig geraakt in de Loire-vallei.

De Sauvignon Blanc druif heeft zijn eigen kenmerkende expressie in verschillende Franse regio's. In de Loire vallei, met name in gebieden zoals Sancerre en Pouilly-Fumé, heeft Sauvignon Blanc een uitgesproken karakter met tonen van mineraliteit en een frisse zuurgraad. Dus, terwijl de oorsprong in Bordeaux ligt, heeft de druif zeker zijn eigen bijzondere stempel gedrukt op verschillende wijnregio's, waaronder de Loire vallei.

Historisch gezien is Sauvignon Blanc ontstaan als gevolg van een natuurlijke kruising tussen de druivenrassen Traminer (ook bekend als Savagnin) en Chenin Blanc. Deze kruising vond waarschijnlijk plaats in de zestiende eeuw in Zuidwest-Frankrijk.


Wat zijn de kenmerken van Sauvignon Blanc wijnen

Sauvignon Blanc vindt zijn oorsprong in de Franse regio Bordeaux. Tegenwoordig wordt het echter wereldwijd verbouwd, met prominente aanplant in landen als Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Californië.

 

Deze druif staat bekend om zijn frisse, levendige smaak. Het heeft vaak uitgesproken aroma's van citrusvruchten (zoals limoen en grapefruit), groene appel, perzik, kruisbes en soms zelfs hints van groene paprika. De wijn heeft meestal een hoge zuurgraad, wat bijdraagt aan zijn verfrissende karakter.

 

Sauvignon Blanc wordt vaak gevinifieerd in roestvrijstalen tanks om de frisheid van het fruit te behouden. Soms wordt het ook gerijpt in eiken vaten, wat extra complexiteit aan de wijn kan toevoegen.

 

Wijnen van de Sauvignon Blanc druif kunnen verschillende stijlen hebben, afhankelijk van de regio en wijnmakerstechnieken. De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc staat bijvoorbeeld bekend om zijn expressieve aroma's van tropisch fruit, terwijl de Sauvignon Blanc uit de Loire vallei in Frankrijk vaak mineraliteit en grassige tonen vertoont. Sauvignon Blanc is wijdverspreid, maar enkele van de meest bekende regio's voor deze druif zijn de Loire vallei in Frankrijk (met appellaties zoals Sancerre en Pouilly-Fumé), Marlborough in Nieuw-Zeeland, en de regio's Bordeaux en de Languedoc-Roussillon in Frankrijk.

 

Al met al staat Sauvignon Blanc bekend om zijn toegankelijkheid, veelzijdigheid en verfrissende karakter, wat het tot een geliefde keuze maakt onder witte wijnliefhebbers wereldwijd.

 

 

Wat is de kleur van de Sauvignon Blanc druif?

De Sauvignon Blanc druif heeft over het algemeen een groenachtige kleur als ze rijp is. De kleur van druiven varieert echter enigszins afhankelijk van de specifieke variëteit, de rijpheid en de groei-omstandigheden.

 

In het geval van Sauvignon Blanc kunnen de druiven bij rijpheid een lichtgroene tot gele tint hebben. Het is echter belangrijk op te merken dat de kleur van de druif niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met de kleur van de uiteindelijke wijn, aangezien de vinificatieprocessen, zoals persen en fermentatie, ook van invloed zijn op de uiteindelijke kleur van de wijn.

 

In het geval van witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, wordt de schil doorgaans verwijderd voordat de fermentatie begint, waardoor de wijn zijn kenmerkende heldere en lichte kleur krijgt.

 

 

Welke gerechten met een glaasje Sauvignon Blanc?

Sauvignon Blanc is een veelzijdige witte wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten, dankzij zijn frisse zuurgraad en expressieve aroma's. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die goed passen bij Sauvignon Blanc:

 

Zeevruchten: Sauvignon Blanc gaat uitstekend samen met allerlei zeevruchten, zoals oesters, mosselen, garnalen en gegrilde vis. De frisse citrusaroma's van de wijn vullen de smaken van de zeevruchten goed aan.

 

Salades: Een frisse, groene salade met vinaigrette is een goede keuze. De zuurgraad van de wijn kan de lichte en knapperige elementen van de salade aanvullen.

 

Geitenkaas: Sauvignon Blanc staat bekend om zijn uitstekende combinatie met geitenkaas. De frisse zuurgraad van de wijn snijdt door de romige textuur van de kaas en de aroma's passen goed bij de karakteristieke geitenkaassmaak.

 

Gevogelte: Gerechten met kip, kalkoen of kippenborst passen goed bij Sauvignon Blanc. Zowel gegrilde als gekruide gevogeltegerechten kunnen de wijn aanvullen.

 

Aziatische gerechten: Sauvignon Blanc gaat goed samen met Aziatische gerechten, vooral die met lichte kruiden en specerijen. Denk aan sushi, Thaise gerechten of gerechten met citrusaccenten.

 

Groentegerechten: Gerechten met groenten zoals asperges, artisjokken en groene bonen passen goed bij Sauvignon Blanc. De frisse smaak van de wijn kan de natuurlijke smaken van de groenten benadrukken.

 

Tomatengerechten: Sauvignon Blanc kan goed samengaan met tomatengerechten, zoals caprese salade of tomatentaart. De frisse zuurgraad kan de zuren in de tomaten tegenwicht bieden.

 

Onthoud dat persoonlijke voorkeuren altijd een rol spelen bij het kiezen van wijn-spijscombinaties, dus voel je vrij om te experimenteren en ontdek welke combinaties het beste bij jouw smaak passen.

 

 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites