Retourrecht van 14 dagen

Malbec

Malbec is een rode druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De oorsprong van de Malbec druif gaat terug tot de regio Quercy in het zuidwesten van Frankrijk. De naam "Malbec" is afgeleid van de Hongaarse herkomst, waar de druif bekend staat als "Malbek." In de 19e eeuw werd Malbec echter vooral in de Bordeaux wijnregio van Frankrijk verbouwd en gebruikt als een van de belangrijkste druivensoorten in Bordeaux blends.

Malbec heeft echter wereldwijde erkenning gekregen dankzij zijn succes in Argentinië. Tegenwoordig staat Argentinië bekend om zijn uitstekende Malbec wijnen, en het land heeft de druif omarmd als één van zijn belangrijkste variëteiten. Het klimaat en de bodemomstandigheden in de Mendoza wijnregio van Argentinië bleken gunstig te zijn voor de Malbec druif, waardoor het zijn volle potentieel kon bereiken en wijnen van hoge kwaliteit kon produceren. Naast Frankrijk en Argentinië wordt Malbec in andere wijnproduceerde landen verbouwd waaronder Chili, Roemenië, Moldavië, Armenië, Jordanië, Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika.....

 

Wat zijn de kenmerken van Malbec wijnen?

Malbec druiven hebben verschillende kenmerken die van invloed zijn op de wijnen die ervan worden gemaakt. Malbec wijnen hebben een volle body, wat betekent dat ze een stevige structuur en een zwaarder mondgevoel hebben. Dit maakt Malbec vaak tot een wijn die goed samengaat met voedzame gerechten.

Malbec staat bekend om zijn rijke en sappige fruitprofiel. Je kunt aroma's en smaken van donkere bessen, zoals bramen en zwarte bessen, tegenkomen. Soms zijn er ook hints van pruimen en kersen. Naast het fruitige karakter kunnen Malbec-wijnen ook kruidige tonen bevatten, zoals peper, kruidnagel en vanille. Deze kunnen afkomstig zijn van de druiven zelf of van de rijping in eiken vaten.

Over het algemeen hebben Malbec wijnen zachte en soepele tannines. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid van de wijn, waardoor deze vaak jong gedronken kan worden, hoewel sommige premium Malbecs ook goed kunnen rijpen.

 

Wat is de kleur van Malbec druif?

De kleur van Malbec druiven is donkerblauw tot bijna zwart. Deze intense donkere kleur draagt bij aan de diepe kleur van Malbec wijnen. Tijdens het rijpingsproces van druiven ontwikkelen zich anthocyanen, de kleurstoffen in de schil van de druivan, wat resulteert in de karakteristieke paarse tinten van Malbec wijnen. Het is juist deze diepe kleur die vaak opvalt bij het waarnemen van Malbec in het glas.


Welke gerechten met een glaasje Malbec?

Malbec wijnen, met hun volle body, sappige fruitprofiel en zachte tannines, passen goed bij een scala aan gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor gerechten die goed samengaan met Malbec:

 

Gegrild rood vlees: Malbec komt goed tot zijn recht bij gegrild rood vlees, zoals steak, lamskoteletten of hamburgers. De volle smaak van de wijn kan het vlees aanvullen en de sappigheid versterken.

 

Barbecuemaaltijden: de kruidige en fruitige tonen van Malbec passen goed bij barbecuemaaltijden. Probeer het eens met gegrilde worstjes, spareribs of geroosterde varkensschouder.

 

Wildgerechten: Malbec is een goede keuze bij gerechten met wild, zoals hert, eend of wild zwijn. De rijke smaken van de wijn kunnen zich goed met de complexiteit van wild vermengen.

 

Pittige gerechten: het fruitige karakter van Malbec kan de hitte van pittige gerechten temperen. Probeer het met pittige Mexicaanse, Indiase of Zuidoost-Aziatische gerechten.

 

Gerechten met tomatensaus: de zuren in tomatensaus worden vaak goed in evenwicht gehouden door de lagere zuurgraad van Malbec. Probeer het met pastagerechten, pizza's of gegrilde groenten in tomatensaus.

 

Empanadas: als je de Argentijnse oorsprong van veel Malbec wijnen in gedachten houdt, passen empanadas (gevulde deeghapjes) goed bij deze wijn. Ze zijn vaak gevuld met vlees, kaas of groenten en vormen een smakelijke combinatie.

 

Uiteindelijk hangt de beste keuze af van je persoonlijke smaakvoorkeuren, maar over het algemeen biedt Malbec veel veelzijdigheid als het gaat om foodpairing.

 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites