Retourrecht van 14 dagen

Wijnen uit Georgië

Georgische wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u een ruim assortiment Georgische wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

Geschiedenis Georgische wijnen

Georgië is één van de oudste wijnproducerende landen ter wereld en heeft een rijke traditie van wijnbouw die teruggaat tot meer dan 8.000 jaar geleden. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Kaukasus en is omringd door bergketens en de Zwarte Zee, waardoor het een unieke geografische positie heeft voor de wijnbouw.

 

Georgië heeft ongeveer 70.000 ha aan wijngaarden. Dit maakt Georgië een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld in termen van wijngaardoppervlakte. Wijnbouw is een belangrijke economische sector in Georgië en veel mensen zijn betrokken bij de productie van wijn, van kleine familiebedrijven tot grote commerciële wijnhuizen.

 

In Georgië wordt wijnbouw op traditionele wijze uitgevoerd, met gebruikmaking van klei-amforen vaten die bekend staan als "qvevri". De druiven worden geplet en gefermenteerd in deze qvevri's, die in de grond zijn begraven en worden afgedekt met een laag aarde om een constante temperatuur te behouden. Dit proces, dat bekend staat als "kvevri-fermentatie", is uniek voor Georgië en heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud van de wijnbouwtradities van het land.

 

Georgië heeft meer dan 500 inheemse druivenrassen, waarvan de meest voorkomende de Saperavi en de Rkatsiteli zijn. Saperavi is een blauwe druif die wordt gebruikt om droge rode wijnen te maken, terwijl Rkatsiteli een witte druif is die wordt gebruikt voor de productie van zowel droge als zoete witte wijnen.

 

Georgische wijnen worden vaak gekenmerkt door hun complexiteit, rijkdom en tannines. Ze hebben een zeer lange geschiedenis en zijn in het verleden ook in Europa zeer gewaardeerd. Het is dus geen verrassing dat Georgische wijnen steeds populairder worden in het Westen en wereldwijd erkenning krijgen voor hun kwaliteit en uniciteit.

 

Naast de traditionele wijnbouw kent Georgië ook moderne wijngaarden en wijnhuizen die gebruik maken van moderne technologieën en productiemethoden. Het land exporteert haar wijnen naar veel verschillende landen en is een belangrijke speler geworden op de internationale wijnmarkt.

 

Wijnregio's Georgische wijnen

Georgië heeft verschillende wijnregio's die allemaal unieke druivensoorten en productiemethoden hebben. Enkele van de bekendste wijnregio's van Georgië zijn:

 

  • Kakheti: dit is de belangrijkste wijnregio van Georgië en staat bekend om zijn rode en witte wijnen. De regio heeft een lange wijnbouwgeschiedenis en produceert enkele van de bekendste Georgische wijnen, zoals Saperavi, Napareuli en Mukuzani.

 

  • Kartli: deze regio, ook wel bekend als Shida Kartli, ligt in het centrale deel van Georgië en produceert voornamelijk witte wijnen. De belangrijkste druivensoorten in de regio zijn Rkatsiteli en Mtsvane.

 

  • Imereti: dit is een wijnregio in het westen van Georgië en is bekend om zijn droge witte wijnen. De belangrijkste druivensoorten in de regio zijn Tsolikouri en Tsitska.

 

  • Racha-Lechkhumi: deze wijnregio is gelegen in het noordwesten van Georgië en staat bekend om zijn zoete en droge wijnen. De belangrijkste druivensoorten in de regio zijn Khvanchkara en Usakhelouri.

 

  • Samegrelo: deze regio ligt in het westen van Georgië en produceert voornamelijk rode wijnen. De belangrijkste druivensoort in de regio is Ojaleshi.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer wijnregio's en elke regio heeft zijn eigen kenmerken en specialiteiten. Georgië is een land met een rijke wijnbouwgeschiedenis en er valt dan ook veel te ontdekken en te proeven voor wijnliefhebbers.

 

 

Belangrijke druivensoorten Georgische wijnen

Georgië heeft een lange geschiedenis van wijnbouw en heeft een aantal inheemse druivensoorten die uniek zijn voor het land. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste druivensoorten die worden gebruikt voor de productie van Georgische wijnen:

 

  • Rkatsiteli: deze druif is de meest aangeplante witte druivensoort in Georgië en wordt gebruikt voor de productie van droge en zoete witte wijnen. De wijn heeft een frisse, lichtzure smaak en aroma's van citrus en groene appels.

 

  • Saperavi: dit is de meest aangeplante rode druivensoort in Georgië en wordt gebruikt voor de productie van droge en halfzoete rode wijnen. De wijn heeft een diepe, robijnrode kleur en een rijke, volle smaak met tonen van kersen, pruimen en kruiden.

 

  • Mtsvane: is een witte druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van droge witte wijnen. De wijn heeft een lichtgele kleur en heeft smaken van perzik, abrikoos en kruiden.

 

  • Kisi: deze druif is een inheemse witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Kakheti en wordt gebruikt voor de productie van droge en halfzoete witte wijnen. De wijn heeft een lichtgele kleur en heeft een aroma van perzik, abrikoos en citrusvruchten.

 

  • Khikhvi: is een inheemse witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Kakheti en wordt gebruikt voor de productie van droge en halfzoete witte wijnen. De wijn heeft een lichtgele kleur en heeft een aroma van perzik, abrikoos en kruiden.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele Georgische wijnen die beschikbaar zijn. Het loont zeker de moeite om de verschillende druivensoorten van Georgië te verkennen en de diverse wijnen te degusteren.

 

 

Vinfoli werkt samen met volgende TOP wijnhuizen uit Georgië :

 

Telavi Wine Cellar

Telavi Wine Cellar is één van de grootste en meest bekende wijnhuizen in Georgië, gelegen in de stad Telavi, in de regio Kakheti. Het wijnhuis werd opgericht in 1915 en is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevende producent van Georgische wijnen.

 

Het wijnhuis heeft ongeveer 1.000 hectare wijngaarden in verschillende delen van Georgië, waaronder de regio's Kakheti, Imereti en Racha. Telavi Wine Cellar verbouwt zowel inheemse Georgische druivensoorten, zoals Rkatsiteli, Saperavi, Mtsvane en Khikhvi, als internationale druivensoorten zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon.

 

Het wijnhuis gebruikt zowel traditionele als moderne technieken om wijn te produceren, waaronder de Qvevri-methode, het gebruik van roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten. Telavi Wine Cellar produceert een breed scala aan wijnen, waaronder droge rode en witte wijnen, halfzoete en zoete wijnen, evenals mousserende wijnen, icewines en brandewijnen.

 

Enkele van de bekendste wijnen van Telavi Wine Cellar zijn de Mukuzani en Napareuli, beide gemaakt van de Saperavi druif en de Tsinandali, een blend van Rkatsiteli en Mtsvane druiven. Het wijnhuis heeft ook verschillende internationale prijzen gewonnen voor hun wijnen, waaronder medailles op de Decanter World Wine Awards.

 

Telavi Wine Cellar heeft een bezoekerscentrum waar bezoekers de wijnen kunnen proeven en kopen, evenals een restaurant waar lokale Georgische gerechten worden geserveerd. Het wijnhuis biedt ook rondleidingen aan door de wijngaarden en de wijnkelders, waarbij bezoekers kunnen leren over de geschiedenis en de productie van Georgische wijn.

 

 

Marani Wine Cellar

Marani is een Georgisch wijnhuis dat in 2012 werd opgericht en zich richt op het produceren van hoogwaardige Georgische wijnen. Het wijnhuis is gevestigd in de stad Tbilisi en heeft wijngaarden verspreid over verschillende delen van Georgië, waaronder de regio's Kakheti, Kartli en Imereti.

 

Marani heeft een breed scala aan wijnen, waaronder droge witte en rode wijnen, zoete wijnen en mousserende wijnen. Het wijnhuis produceert wijnen van zowel inheemse Georgische druivensoorten, zoals Rkatsiteli, Saperavi en Kisi, als internationale druivensoorten zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon.

 

Marani maakt gebruik van zowel traditionele als moderne technieken om wijn te produceren, waaronder de Qvevri-methode en het gebruik van roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten. Het wijnhuis heeft een aantal onderscheidingen ontvangen voor zijn wijnen, waaronder medailles op de Decanter World Wine Awards.

 

Enkele van de bekendste wijnen van Marani zijn de Rkatsiteli, een droge witte wijn gemaakt van de inheemse Georgische Rkatsiteli druif, de Saperavi, een droge rode wijn gemaakt van de inheemse Georgische Saperavi-druif, en de Marani Brut, een mousserende wijn gemaakt van de Chinebuli- en Mtsvane-druivensoorten.

 

Marani heeft een wijnbar in Tbilisi waar bezoekers de wijnen kunnen degusteren en kopen. Het wijnhuis biedt ook rondleidingen aan door de wijngaarden en de wijnkelders, waarbij bezoekers kunnen leren over de geschiedenis en de productie van Georgische wijnen.


 

Kondoli Vineyards

Kondoli Vineyards is een wijnhuis gelegen in het Kondoli dorp in de Kakheti regio van Georgië. Het wijnhuis is opgericht in 2007 door de Georgische ondernemer Zurab Chigogidze en zijn familie, en is vernoemd naar het dorp Kondoli waar de wijngaarden zich bevinden.

Het wijnhuis heeft ongeveer 100 hectare wijngaarden, waarvan ongeveer de helft is beplant met inheemse Georgische druivensoorten zoals Saperavi, Rkatsiteli en Mtsvane. De wijngaarden zijn beplant op hellingen die uitkijken over de Alazani-vallei, op een hoogte van 550-650 meter boven de zeespiegel.

 

Kondoli Vineyards staat bekend om zijn traditionele wijnbereidingsmethoden, zoals de Qvevri-methode, waarbij de wijn in grote amforen wordt gefermenteerd en gerijpt. Het wijnhuis produceert ook wijn volgens moderne methoden in roestvrijstalen tanks.

Enkele van de bekendste wijnen van Kondoli Vineyards zijn de Saperavi, Rkatsiteli, en de blend genaamd Marani Kondoli, die is gemaakt van Saperavi en Mtsvane druiven. Het wijnhuis produceert ook droge witte wijnen en dessertwijnen.

 

 

Satrapezo Vineyards

Satrapezo is één van de premium wijnmerken van de Telavi Wine Cellar in Georgië, gelegen in de regio Kakheti. Het merk werd gelanceerd in 2008 en produceert wijnen van hoge kwaliteit van verschillende druivensoorten, waaronder de inheemse Rkatsiteli en Saperavi.

De wijnen van Satrapezo worden geproduceerd volgens de traditionele Georgische methode van het gebruik van qvevri, grote aardewerken kruiken die begraven worden in de grond om de wijn te fermenteren en te rijpen. Dit zorgt voor een unieke smaak en textuur aan de wijnen.

 

Het assortiment van Satrapezo omvat verschillende wijnen, waaronder droge en halfzoete witte wijnen, droge rode wijnen en ice wines. De wijnen worden geproduceerd in beperkte hoeveelheden en worden beschouwd als premium wijnen vanwege hun kwaliteit en exclusiviteit.

Satrapezo wijnen hebben internationale erkenning gekregen en hebben verschillende prijzen gewonnen op internationale wijncompetities. Ze worden beschouwd als enkele van de beste wijnen die Georgië te bieden heeft en zijn populair bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

 

 

Wat is Qvevri wijn ?

Qvevri wijnen zijn een unieke categorie wijnen die afkomstig zijn uit Georgië en worden geproduceerd met behulp van klei-amforen, bekend als "qvevri". Het productieproces van qvevri wijnen is heel anders dan dat van conventionele wijnen, omdat de fermentatie en rijping van de wijn plaatsvindt in deze amforen die in de grond zijn begraven.

 

De klei-amforen worden met de hand gemaakt en zijn bedoeld om de perfecte omgeving te bieden voor de fermentatie van de druiven, zonder dat er zuurstof bij komt. Het proces van het maken van qvevri wijnen begint met het persen van de druiven, waarna de resulterende sap, samen met de schillen, stelen en pitten, in de qvevri wordt gegoten.

 

Tijdens de fermentatieperiode van enkele weken tot enkele maanden, vindt een natuurlijke gisting plaats waarbij de suikers in de druiven worden omgezet in alcohol. De wijnmaker controleert de temperatuur en de beluchting van de wijn door het openen of sluiten van de opening van de qvevri. Na de fermentatie rijpt de wijn verder in de qvevri, die een poreuze structuur heeft die zorgt voor een subtiele zuurstoftoevoer. Dit helpt bij het ontwikkelen van de complexe smaken en aroma's die zo kenmerkend zijn voor qvevri wijnen.

 

Éen van de belangrijkste voordelen van het gebruik van qvevri voor de productie van wijn is dat het de natuurlijke eigenschappen van de druiven behoudt en de wijn een onderscheidende smaak en textuur geeft. Qvevri wijnen zijn vaak droger en tannine-rijker dan conventionele wijnen en hebben een aardse smaak met tonen van fruit, noten en kruiden. Deze wijnen zijn uniek in de wereld en worden steeds populairder bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

 

Georgische wijnen kopen? of Qvevri wijnen kopen?

VinFoli biedt u een brede waaier van topwijnen uit Georgië aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Georgische wijnen?

Benieuwd naar Georgische wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen.

 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites