Retourrecht van 14 dagen


Casa de Santar, Dão, Curtimenta, Oranje Wijn, 2020

Casa de Santar, Dão, Curtimenta, Oranje Wijn
€ 24.33 / 75 cl
Meer flessen > Meer korting

vanaf 3 flessen € 23.64 per fles
vanaf 6 flessen € 22.95 per fles

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
Persoonlijk advies: 0471/75.62.42

Omschrijving:

Oranje Wijn uit Portugal

Intense en complexe Portugese Oranje wijn uit de Dão wijnregio op basis van 100% Encruzado druiven met een vatrijping van 2 maanden. Florale aroma's, citrus en wit fruit aroma's. De wijn werd gefermenteerd met stengels, schillen en zaden. Zeer toepasselijk met grillades van vis.

 

 

Gw1303 O
5603488000644
2020
Kurk
75 cl
12,5 %

Meer info:

Casa de Santar

Casa de Santar is een historisch wijnhuis in de regio Dão in Portugal. Het wijnhuis ligt in een prachtig landschap en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Het wijnhuis produceert een breed scala aan wijnen, variërend van stille wijnen tot mousserende wijnen en portwijnen.

Casa de Santar is vooral bekend om zijn Encruzado-wijnen, die worden gemaakt van de inheemse Encruzado-druivensoort die groeit in de regio Dão. De Encruzado-wijnen van Casa de Santar zijn elegant en complex, met een rijk en geconcentreerd karakter en een opmerkelijk lange afdronk.

Het wijnhuis heeft de afgelopen jaren verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen voor zijn wijnen, en wordt beschouwd als één van de topwijnhuizen in de regio Dão en Portugal in het algemeen.

 

Klik hier om de verschillende wijnen van Casa de Santar te ontdekken.

 

Dão wijnregio

De Dão wijnregio, ongeveer 25.000 hectare aan wijngaarden, is een van de oudste wijngebieden van Portugal en staat bekend om zijn prachtige landschappen, steile heuvels en hoge kwaliteit wijnen. Het is gelegen in het noorden van Portugal, in het centrale deel van het land.

Kenmerkend voor de Dão wijnregio is het continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. De wijngaarden liggen op een hoogte van 200 tot 700 meter boven zeeniveau, waardoor de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn. Dit draagt bij aan de complexiteit en elegantie van de wijnen uit deze regio.

De Dão wijnregio is vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak worden gemaakt van inheemse druivensoorten zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz, Jaen, Alfrocheiro en Encruzado voor witte wijnen. Deze druivensoorten gedijen goed in de granietachtige bodems van de regio en geven de wijnen een uniek karakter.

Dão wijnen hebben meestal een uitstekende structuur, een goede zuurgraad en zijn geschikt voor langdurige rijping. Ze hebben complexe aroma's van rijp fruit, bloemen en kruiden, waardoor ze gewaardeerd worden door wijnliefhebbers over de hele wereld.

Naast de productie van rode en witte wijnen, produceert de Dão wijnregio ook enkele rosé -en mousserende wijnen. Het wijngebied heeft de afgelopen jaren een vernieuwing en heropleving doorgemaakt, waarbij veel wijnproducenten moderne wijnbouwtechnieken hebben geïntroduceerd zonder de traditionele waarden en het unieke karakter van de Dão wijnen te verliezen. Het is een prachtige wijnregio om te verkennen en te genieten van de uitstekende wijnen die het te bieden heeft.

 

Encruzado druif

Encruzado is een witte druivensoort die voornamelijk wordt geteeld in de Dão wijnregio in Portugal. Het is een inheemse druivensoort en wordt beschouwd als een van de meest interessante en veelbelovende witte druivensoorten van Portugal.

Encruzado wijnen staan bekend om hun complexiteit, structuur en potentieel voor veroudering. Ze hebben een kenmerkende volle body, een goede zuurgraad en aromatische tonen van steenfruit, citrusvruchten, bloemen en kruiden.

De druiven groeien op hoge hoogtes in de granietachtige bodems van de Dão wijnregio, wat bijdraagt aan de unieke eigenschappen van de wijn. Encruzado wordt vaak als een mono-cépage (single-variëteit) wijn of oranje wijn geproduceerd, maar wordt soms ook geblend met andere inheemse druivensoorten.

De Encruzado-druif heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege de opmerkelijke kwaliteit van de wijnen die eruit worden geproduceerd. Het is een druivensoort om in de gaten te houden en een prachtig voorbeeld van de diversiteit en rijkdom van de Portugese wijnbouw.

 

Wat is oranje wijn / orange wine?

 

Oranje wijn of orange wine wordt gemaakt van witte druiven.
Door langdurig contact met de druivenschillen levert dit geen witte wijn op maar wordt de wijn amberkleurige wijn of dus oranje wijn.
De druivenschillen van de witte druiven blijven, net als bij rode wijn, in contact met de most.
Deze manier van oranje wijn maken is anders dan de conventionele witte wijn productie, waarbij de druiven geperst worden en vervolgens de druivenschillen en druivenpitten verwijderd voordat de fermentatie begint. De druivenschillen bevatten, naast natuurlijke gistcellen, natuurlijke kleurstoffen, fenolen en tannines die normaal als niet gewenst beschouwd worden in witte wijnen.
Deze manier van oranje wijn maken wordt al duizenden jaren toegepast in Georgië. Het is een oude manier van wijn maken. De wijn rijpt niet in (eiken-)houten vaten, maar in grote aardewerken amforen die in de grond begraven zijn met de opening boven de grond. Doordat de wijn ingegraven is blijft de druivenmost op een constant lage temperatuur en krijgt men een langzame gisting.

 

 

 

Van waar is oranje wijn afkomstig?

Oranje wijn is eigenlijk al eeuwenoud. 'Orange wines' werden eeuwenlang vooral in Oost-Europa gemaakt. De oorsprong bevindt zich in Georgië maar ondertussen vinden we oranje wijnen uit Italië (Friuli), Slovenië, Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Oostenrijk.

 

 

Is oranje wijn natuurwijn?

 

Orange wine of oranje wijn wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt, maar het is geen natuurwijn. Niettegenstaande er vaak biologisch of biodynamisch wordt gewerkt, is dit niet noodzakelijk voor het maken van oranje wijn. Omdat de wijn tannines opnemen van de pitjes, is er minder sulfiet nodig dan bij normale witte wijnen.

 

 

 

Wat eet je bij oranje wijn?

 

Oranje wijn kan je perfect combineren met complexe kruidige gerechten ( Curry’s, Mexicaans, tajine,… ) 
Oranje wijn kan ook geserveerd worden bij gerijpte kazen. Sushi/sashimi, andere vette vis (rauw of gerookt) zijn ideale gerechten om oranje wijn bij te presenteren.

 

 

 

Hoe smaakt oranje wijn?

 
Orange wine of oranje wijn is een volle krachtige wijn. Vaak met tonen van gekonfijt fruit, noten en soms mineraal en aards. Oranje wijn heeft meestal een frisse afdronk met een lichte bittere toets. Oranje wijn is lichter en frisser dan rode wijn, maar voller en zwaarder dan witte wijn. Oranje wijn zit dus ergens tussen.
 

 

Wijndegustatie met oranje wijn

 

Oranje wijn leren kennen kan perfect via een wijndegustatie. Er worden verschillende oranje wijnen aan u voorgesteld met de nodige uitleg. Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie indien u graag een wijndegustatie organiseert met oranje wijn. 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites