Retourrecht van 14 dagen

Armeense Rode Wijn 

Rode wijn uit Armenië : Aragatsotn, Ararat Valley, Armavir en Vayots Dzor wijnregioMeer informatie Wijnen uit Armenië

Armeense wijnen Vinfoli

Vinfoli biedt u enkele Armeense wijnen aan, onderverdeeld in volgende categoriën:

 

 

Geschiedenis Armeense wijnen

Armenië heeft een lange geschiedenis van wijnbouw, die teruggaat tot meer dan 6.000 jaar geleden. Armenië wordt beschouwd als één van de oudste wijnproducerende regio's ter wereld, samen met Georgië en Jordanië.

Volgens de legende heeft de aartsvader Noah na de Zondvloed als eerste wijnstokken in de grond geplant in de Ararat-vallei, in wat nu Armenië is. Historisch bewijs toont aan dat wijnbouw in Armenië een belangrijke rol speelde in de economie en cultuur van het land, met wijnen die werden gebruikt voor religieuze ceremonies, feesten en handel.

Tijdens de Sovjetperiode werd de wijnbouw in Armenië echter verwaarloosd, en pas na de onafhankelijkheid van het land in 1991 begon de wijnindustrie weer op te bloeien.

 

Vandaag de dag zijn er meer dan 20.000 hectare aan wijngaarden in Armenië, voornamelijk geconcentreerd in de regio's Ararat, Armavir en Vayots Dzor. Populaire druivensoorten zijn Karmrahyat, Areni, Kakhet, Voskehat en Kangun.

Armeense wijnen worden steeds populairder in het buitenland en hebben al verschillende prijzen gewonnen op internationale wijnwedstrijden. Naast de traditionele productie van rode, witte en rosé wijnen, experimenteren Armeense wijnmakers ook met natuurlijke wijnbereiding, hetgeen de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen.

 

Veel van de wijngaarden in Armenië liggen op grote hoogte, wat een belangrijke factor is voor de kwaliteit en smaak van de wijnen. Het land heeft een hoog gemiddeld hoogteniveau vanwege de bergachtige omgeving, en veel wijngaarden liggen op hoogtes van 1.000 tot 1.500 meter boven zeeniveau. De hoogte zorgt voor een koeler klimaat, wat de druiven langzamer laat rijpen en zorgt voor een hogere zuurgraad en complexiteit in de resulterende wijnen. Bovendien helpt de hoge hoogte bij het beschermen van de wijngaarden tegen ongedierte en ziektes, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum kan worden beperkt. Dit maakt de Armeense wijnen uniek en anders dan wijnen uit andere delen van de wereld.

 

 

Wijnregio's Armeense wijnen

Er zijn drie belangrijke wijnregio's in Armenië:

 

  • Ararat Vallei: is genoemd naar de berg Ararat (5.137m hoog) die het gebied domineert en is één van de meest productieve wijnregio's van Armenië. De regio en provincie Aragatsotn staat vooral bekend om zijn rode wijnen, gemaakt van de druivensoorten Karmrahyut, Areni, Haghtanak en Kakhet. De wijnen uit deze regio zijn robuust en complex van smaak, met tonen van rood fruit en specerijen.

 

  • Vayots Dzor: gelegen in het zuidoosten van Armenië en is één van de oudste wijnproduceerde regio's van het land. Hier worden voornamelijk heerlijke rode wijnen gemaakt van de Areni druif, die bekend staat om zijn diepe kleur en fruitige smaak met hints van kruiden en chocolade. De wijnen uit deze regio hebben vaak een hoge zuurgraad en tannines, waardoor ze goed kunnen ouderen.

 

  • Armavir: gelegen in het westen van Armenië en is op één na grootste wijnregio van het land. Hier worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd van verschillende druivensoorten, waaronder Voskehat en Kangun voor witte wijnen en Karmrahyut, Areni en Kakhet voor rode wijnen. De wijnen uit deze regio hebben vaak een fruitige en bloemige smaak met lichte zuurgraad.

 

 

Belangrijke druivensoorten Armeense wijnen

Er zijn verschillende druivensoorten die belangrijk zijn voor de wijnbouw in Armenië. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 

  • Areni: dit is de meest voorkomende druivensoort in Armenië en wordt gebruikt voor het maken van rode wijnen. Areni druiven hebben een dikke schil en een hoog tanninegehalte, wat zorgt voor een diepe kleur en stevige structuur in de resulterende wijnen. De smaak van Areni wijnen is fruitig met tonen van rood fruit, specerijen en soms chocolade.

 

  • Karmrahyut: is één van de belangrijkste rode druivensoorten in Armenië. Het is een inheemse druivensoort die voornamelijk wordt geteeld in de regio's Armavir en Ararat. Karmrahyut druiven hebben een dikke schil en een hoog tanninegehalte, wat zorgt voor een diepe kleur en een stevige structuur in de resulterende wijnen. De smaak van Karmrahyut wijnen is fruitig, met tonen van rood fruit en kruiden, en heeft vaak een goede zuurgraad en een stevige body.

 

  • Voskehat: dit is de belangrijkste witte druivensoort in Armenië. Voskehat druiven hebben een lage zuurgraad en zijn zeer geschikt voor het maken van frisse en aromatische witte wijnen. De smaak van Voskehat wijnen is vaak fruitig met tonen van bloemen en honing.

 

  • Kakhet: dit is een andere belangrijke druivensoort voor rode wijnen in Armenië. Kakhet druiven hebben een hoge zuurgraad en een licht tanninegehalte, wat zorgt voor een evenwichtige en elegante smaak. De smaak van Kakhet wijnen is fruitig met tonen van rood fruit en soms kruiden.

 

  • Kangun: dit is een witte druivensoort die vaak wordt gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. Kangun druiven hebben een hoge zuurgraad en een licht bloemige smaak met tonen van appel en citrus.

 

Andere belangrijke druivensoorten in Armenië zijn onder meer Haghtanak, Khndoghni en Sireni voor rode Armeense wijnen, en Muscat voor zoete Armeense wijnen.

 

Vinfoli werkt samen met volgende Armeense wijnhuizen:

 

Wijnhuis Armas

Armas is een gerenommeerd wijnhuis dat gevestigd is in het dorpje Sasunik, in de provincie Aragatsotn. Het wijnhuis Armas werd opgericht in 2007 en is gespecialiseerd in het produceren van premium wijnen van inheemse Armeense druivensoorten, zoals Areni, Karmrahyut en Voskehat. Armas heeft wijngaarden op grote hoogte, tussen 1.400 en 1.700 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor de unieke smaakprofielen van hun wijnen. Wijnhuis Armas heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun wijnen, en hun producten worden wereldwijd verkocht en geëxporteerd.

 

Wijnhuis Karas

Karas is een modern wijnbedrijf dat is opgericht in 2003 door een groep internationale investeerders, waaronder de beroemde Argentijnse wijnmaker Michel Rolland. Wijnhuis Karas is gevestigd in de regio Armavir en heeft wijngaarden op verschillende locaties in Armenië, waaronder in de buurt van de berg Ararat. Karas maakt gebruik van moderne technieken en apparatuur bij het produceren van hun wijnen, en combineert deze met traditionele wijnbouwpraktijken om unieke en kwalitatief hoogwaardige wijnen te produceren. Wijnhuis Karas is vooral bekend om zijn rode wijnen, gemaakt van de inheemse Armeense druivensoorten Karmrahyut, Areni en Khndoghni, evenals blends met internationale druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon en Syrah. Het wijnhuis Karas heeft verschillende prijzen gewonnen voor hun wijnen en is een belangrijke speler in de wijnindustrie van Armenië.

 

 

Armeense wijnen kopen?

VinFoli biedt u enkele topwijnen uit Armenië aan. Via de webshop vindt u ons aanbod en indien u graag meer informatie wenst kan u VinFoli vrijblijvend contacteren. We helpen u graag verder.

 

 

Wijndegustatie met Armeense wijnen?

Benieuwd naar Armeense wijnen? VinFoli is de juiste keuze!

U kunt hiervoor contact opnemen met VinFoli of het aanvraagformulier invullen. 

Betaling bij levering
Retourrecht: 14 dagen
Gratis levering vanaf € 75
Betalen via Mastercard, Visa, Bancontact etc
Leveringstermijn 4 dagen
© VinFoli / Dimi-Consulting / Atel-J / Website by KMOSites